اقتصاد دینی و حقوق شهروندی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی علوم اسلامی و پژوهش های دینی
  • کد COI اختصاصی: RELIGI01_213
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری توتونچیان

سید محمدرضا امام

احمدرضا خزایی

چکیده

فعالیت های اقتصادی در حیطه امور شهری یکی از موضوعاتی است که در حاکمیت اسلامی به آن توجه شده است. بر همین اساس، ذیل احکام اسلامی، بسیاری از جنبه های حقوق شهروندی از جمله جنبه ی اقتصادی را می توان مورد بررسی قرار داد که وظیفه ی ذاتی و مهم تر از آن شرعی و دینی حکومت اسلامی می باشد؛ اما از آنجا که اقتصاد اسلامی از صحنه ی زندگی دور بوده و ما با روش های غربی، اقتصاد کشور را بنا نهاده ایم، دچار چالش هایی در این زمینه شده ایم. اقتصاد اسلامی ترسیمی از پندارهای اسلام از دادگری و روش های آن در تنظیم حیات اقتصادی است که در آن، نظام مالی و سیستم اقتصادی مورد نظر است نه علم اقتصاد. نکته ی مهم آن که نظام کلی سیستم اقتصاد اسلامی باید در متن جامعه محقق شود تا عالم اقتصادی بتواند رویدادهای آن را کشف کند. لذا، برای ارایه ی طرح های مختلفی از سیستم اقتصادی اسلامی باید فقیه اقتصادی و کارشناس اقتصادی، قواعد اصلی آن را از دستورات و احکام اسلامی استخراج کنند. به عبارت دیگر، استنباط و استنتاج اصول نظام اقتصاد اسلامی و چهارچوب آن با مراجعه به منابع اسلامی (قرآن و سنت) در صلاحیت فقیه اقتصادی است؛ ولی تشخیص احکام مثبته (توابع امکانات) در صلاحیت کارشناس اقتصادی می باشد. اصول مبنایی اقتصاد اسلامی فراهم نمودن آزادی های مشروع، جلوگیری از ویرانی و تخریب، حرمت استثمار، لزوم پرداخت پاداش در ازای کار و فکر، حفظ مصالح ملی و تامین نیازهای فردی می باشد و آن چه که به این طریق بدست می آید در حقیقت نقطه شروع کار یک عالم اقتصادی است. لذا این پژوهش برآن است تا روش های اصولی اقتصاد اسلامی را جایگزین اقتصاد غربی کرده و اصول و مبانی اقتصاد اسلامی را با گردآوری اطلاعات از منابع حقوقی و فقهی سازمان یافته مورد بررسی قرار دهد.

کلیدواژه ها

حقوق شهروندی، شهروند، عدالت اقتصادی، حقوق اقتصادی، اقتصاد دینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.