گذری بر احوال استاد عبدالله الطباخ الهروی وبررسی تطبیقی نمونه اثر وی با یاقوت مستعصمی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: دومین همایش ملی خراسان در شکوفایی هنر و معماری ایرانی اسلامی
- کد COI اختصاصی: NCKIA02_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 493
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد هنر اسلامی دانشگاه غیرانتفاعی فردوس مشهد
چکیده
هنر خط و کتابت جلوه یی است از ادب و عرفان ایرانی و اسلامی که با ذوق سرشار پیوندی عمیق در صورت و معنی دارد.از این رو میراث مکتوب ما همراه با تحول هنر خوشنویسی تداوم یافته و ماندگار شده است.برای درک این میراث بنظر میایدمقایسه وبررسی نمونه های شاهکارهای خطی مثمر ثمرخواهد بود. در این مقاله سعی شده به بررسی نمونه خط ثلث از آثار دو استاد بنام ، یکی عبدلله طباخ و دیگری یاقوت مستعصمی پرداخته شود. مطالعات این اثر به روش استخراج ازمنابع کتابخانه ای و مصاحبه اکتشافی با اساتید باتجربه در این هنربه روش تحقیقی –توصیفی بوده و در نهایت کار به روش مقایسه ای –تحلیلی انجام گردیده است وبراساس قواعد کلی و مبانی زیبایی شناسانه خطوط بررسی شده است .برپایه نتایج حاصله ،باقیاس اصول کلی و قواعد خوشنویسی،توازن در ترکیب خط یاقوت یکنواخت تر در کل سطح ترکیب شده ولی در خط طباخ به صورت قرینه ای به چشم می خورد. خط طباخ بازتر و فراختر نگاشته شده است و فضای بیشتری را به نسبت خط یاقوت اشغال کرده است .اعراب گذاری یاقوت به تنهایی در یک کادر طلایی به عنوان ترکیب بندی به حساب می آید ولی در خط طباخ اعراب فقط در کنار حروف،موزون به نظر می آید. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که یاقوت مستعصمی در این ترکیب ، خطی قوی تر با ترکیب بندی متناسب و متعادل نسبت به نمونه خط طباخ دارد، البته این نتیجه مختص به این دو نمونه بسم الله است.کلیدواژه ها
خط ثلث، ترکیب بندی، عبدلله طباخ،یاقوت مستعصمیمقالات مرتبط جدید
- اعتماد و تعاملات اجتماعی در فضای باز شهری
- مروری بر مفاهیم متناظر هوش در معماری و محیط کالبدی
- نقش تغییر کاربری خانه های تاریخی در افزایش اجتماع پذیری آن ها
- بررسی پتانسیل های گردشگری و جذب گردشگر در ابنیه های اسلامی ایران(مطالعه موردی: مقبره شیخ محمود شبستری)
- بررسی و شناسایی مولفه های پیاده راه در افزایش سرزندگی در شهرها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.