بررسی اثر کاربرد زیولیت بر جذب فلزات سنگین کادمیوم و روی توسط ریشه گیاه هویج رقم Forto Royal

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: هشتمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF08_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 354
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشید اسمعیلی

دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه باغبانی، تهران، ایران

سمیه گودرزی زاده

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه باغبانی، تهران، ایران

چکیده

امروزه خطرات بالقوه وجود فلزات سنگین سمی در آب و خاک و ورود آن ها به زنجیره غذایی انسان و دام به سلامت بشر، گیاهان و حیوانات به خوبی شناخته شده است. به منظور بررسی میزان جذب فلزات سنگین کادمیوم و روی توسط گیاه هویج رقم Forto Royal آزمایشی مزرعه ای در قالب طرح کاملا تصادفی طراحی گردید و سعی شد که با استفاده از زیولیت بتوان اثرات مخرب زیستی و محیطی آلودگی این فلزات را کاهش داد. زیولیت کلینوپتیلولیت در سه سطح صفر، 1500 و 3000 کیلوگرم در هکتار استفاده شد. برای ایجاد آلودگی کادمیوم در خاک از 3 میلی گرم در کیلوگرم کادمیوم خالص از منبع نیترات کادمیوم استفاده شد و بعد از اتمام دوره رشد و برداشت گیاهان، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و همچنین میزان جذب کادمیوم و روی و نیتروژن توسط ریشه گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار جذب کادمیوم و روی در گیاهان تیمار شده با 3000 کیلوگرم در هکتار زیولیت مشاهده شد. کاربرد 1500 کیلوگرم در هکتار زیولیت سبب افزایش وزن خشک برگ و 3000 کیلوگرم در هکتار زیولیت باعث افزایش وزن خشک ریشه گردید. با توجه به خصوصیات بی نظیر زیولیت در کشاورزی، فراوانی، قیمت کم و معادن مختلف آن در ایران و با عنایت به اهمیت مبحث آلودگی خاک و لزوم حفظ خاک در راستای تحقق کشاورزی پایدار برای حفظ محیط زیست، ضرورت استفاده بیش از پیش این کانی برای حفظ آلاینده های خاکی مطرح می گردد.

کلیدواژه ها

روی، زیولیت، کادمیوم، هویج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.