بررسی عوامل موثر بر تاخیر در تشخیص بیماری تب مالت در شمال و شمال غربی ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: یازدهمین همایش دانشجویی تازه های علوم بهداشتی کشور
  • کد COI اختصاصی: IHSC11_642
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 553
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلیل حسنی

مربی، کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، دانشکده علوم پزشکی تربت جام، تربت جام، ایران

علی خورشید

استادیار، دکتری اپیدمیولوژی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران

حمید صالحی نیا

دانشجوی دکتری اپیدمیولوژی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

سلمان خزایی

کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: تشخیص بموقع بیماری تب مالت بخصوص در مناطق غیر آندمیک همواره با تاخیر و یا اشتباه همراه است. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل مرتبط با تاخیر در تشخیص بیماری تب مالت در شمال و شمال غرب ایران انجام شد. روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی بود. داده های 6 ماهه اول سال 1393 برای کلیه موارد گزارش شده بیماری تب مالت توسط مراکز درمانی (بخش دولتی و خصوصی) مورد بررسی قرار گرفت. داده ها بر اساس فرم گزارش دهی بیماری توسط کارشناسان بهداشتی مراکز بهداشتی درمانی جمع آوری شد. جهت بررسی نقش متغیر ها بر تاخیر در تشخیص بیماری، از مدل رگرسیون لجستیک و برای بررسی رابطه بین متغیرهای کیفی از آزمون کای دو استفاده شد. نتایج: در کل، 2585 بیمار توسط نظام مراقبت بیماری ها در مناطق تحت مطالعه گزارش گردید. از این تعداد 1599 نفر ( 62 درصد) مرد، و 95 درصد موارد جدید بودند. بیشترین موارد ابتلا (35/4 درصد) در گروه سنی 44-25 سال مشاهده شد. ارتباط معناداری بین متغیرهای سن (p=0/014) و نوع بیماری (p=0/016) با تاخیر در تشخیص مشاهده شد. نتیجه گیری: یافته های مطالعه نشان داد تاخیر در تشخیص بیماری در گروه 44-25 سال و در موارد جدید بیماری بیشتر است. تقویت نظام مراقبت و سیستم گزارش دهی بیماری، آموزش در زمینه راه های انتقال و علایم بالینی بیماری برای کاهش تاخیر در تشخیص بیماری ضروری می باشد.

کلیدواژه ها

تاخیر در تشخیص، تب مالت، شمال غرب ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.