ارزیابی فرهنگ ایمنی و عوامل موثر بر آن در یکی از معادن مرکزی کشور

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: یازدهمین همایش دانشجویی تازه های علوم بهداشتی کشور
  • کد COI اختصاصی: IHSC11_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 662
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرزاد ابراهیم زاده

مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران و عضو گروه بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

حمزه صالح زاده

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

سونا قادری

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، کردستان، ایران

چکیده

زمینه و هدف : فرهنگ ایمنی هسته سیستم مدیریت ایمنی یک سازمان است که به عنوان پتانسیل حرکت سازمان برای دستیابی به استانداردهای بالاتری از ایمنی در نظر گرفته می شود. هدف این مطالعه بررسی فرهنگ ایمنی و عوامل موثر بر آن در کارگران یکی از معادن مرکزی کشور بود. مواد و روش ها : مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر بر روی 223 نفر از کارگران شاغل در معدن سنگ آهن بافق در سال 1393 صورت گرفته است. به منظور بررسی وضعیت فرهنگ ایمنی و عوامل موثر بر آن از پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی مشتمل بر 80 سوال استفاده شد. 75 سوال مربوط به فرهنگ ایمنی و 6 سوال مربوط به حادثه به صورت تشریحی ( پرسشنامه سابقه حادثه ) طراحی گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کای دو و t مستقل آنالیز گردید. نتایج: یافته ها مطالعه نشان داد که میانگین و انحراف معیار سن، سابقه کار و نمره فرهنگ ایمنی افراد مورد مطالعه به ترتیب 7/8±34/14 و 6/4±12/17 سال و 33/4±256/6 بود. در مجموع، 60 نفر سابقه حادثه داشتند که شایع ترین علت آنها بی احتیاطی (56/7 %) بود. بین نمرات فرهنگ ایمنی سابقه کار و سابقه داشتن حادثه رابطه معنی دار وجود داشت بطوری که درصد فرهنگ ایمنی مثبت در افراد دارای سابقه حادثه از درصد افراد بدون سابقه حادثه بیشتر بود. بین متغیرهای سن، تحصیلات و تاهل با فرهنگ ایمنی رابطه معنی داری وجود نداشت. نتیجه گیری : به نظر می رسد که فرهنگ ایمنی بیشتر متاثر از سابقه حادثه بوده و رابطه معنی دار با سابقه حادثه دارد. لذا به منظور بهبود فرهنگ ایمنی باید بر روی فاکتورهایی از جمله آموزش ایمنی، استفاده از کارکنان با تجربه و آنالیز حوادث سرمایه گذاری کرد.

کلیدواژه ها

فرهنگ ایمنی، حادثه، معدن سنگ، عوامل موثر بر ایمنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.