بررسی اثر باکتری های آزاد کننده پتاسیم و فسفات و تثبیت کننده نیتروژن بر خصوصیات مورفولوژیک ریشه و عملکرد ماش (Vigna radiata)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پژوهشهای نوین در مهندسی کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: AGRICULTURE02_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 826
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه یوسفی

دانشجوی کارشناسی ارشد آگرواکولوژی، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی

رضا میرزایی تالارپشتی

استادیار گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی

فاطمه سادات آقامیر

استادیار گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی

جعفر نباتی

استادیار گروه پژوهشی بقولات، پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

مشکلات اقتصادی ناشی از افزایش رو به رشد مصرف کودهای شیمیایی از یکسو و مسایل زیستمحیطی مرتبط با مصرف غیر اصولی این کودها از قبیل ایجاد آلودگیهای آب و خاک، افت سطح حاصلخیری خاک و کاهش ارزش فرآورده های گیاهی از سوی دیگر، زمینه های توجه بیشتر به کودهای بیولوژیک را فراهم کرده است. هدف از انجام این پژوهش کاهش پیامدهای مخرب مواد شیمیایی در محصولات کشاورزی و کاهش هزینه تولید با تیمارهای کودهای زیستی (شامل نیتروپاورباکتر خوشه، فسفرپاورباکتر خوشه و پتاپاورباکتر خوشه) و اثر آنها بر عملکرد ماش بود. به منظور بررسی اثر باکتریهای آزاد کننده فسفات، پتاسیم و تثبیت کننده نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ماش، آزمایشی در سال زراعی 1396 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی، با دو توده ماش (دزفولی و هندی)، شش تیمار و سه تکرار اجرا شد. تعداد گره تثبیت کننده نیتروژن در ریشه وحجم ریشه مورد ارزیابی قرار گرفتند؛ همچنین در پایان فصل: عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (1558)، عملکرد بیولوژیک((6555، تعداد گره ریشه (43) و حجم ریشه 4,44) سی سی) مربوط به تیمار کاربرد همزمان باکتریهای آزاد کننده پتاسیم و فسفات و باکتری تثبیت کننده نیتروژن در رقم دزفولی و کمترین مقدار عملکرد دانه (1393)، عملکرد بیولوژیک (1493)، تعداد گره ریشه (6,10) و حجم ریشه 2,32) سی سی) مربوط به تیمار شاهد بود.

کلیدواژه ها

کشاورزی پایدار، باکتری تثبیت کننده نیتروژن، کودهای بیولوژیک، کودهای شیمیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.