ارزیابی برخی خصوصیات کمی - کیفی و سلامت درختان در ارتباط با فراوانی قارچ کف جنگل در توده های طبیعی و مصنوعی پهن برگ منطقه پایین بند چای باغ مازندران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی یافته های نوین در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF04_410
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 489
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم عابدین زاده شیخ

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلشناسی -اکولوژی جنگل دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

وحیده پیام نور

هیات علمی گروه جنگلشناسی- اکولوژی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محمدرضا کاوسی

هیات علمی گروه جنگلشناسی- اکولوژی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

هدف از این پژوهش ارزیابی برخی خصوصیات کمی - کیفی و سلامت درختان در ارتباط با فراوانی قارچ کف جنگل در توده-های طبیعی و مصنوعی پهن برگ منطقه پایین بند چایباغ مازندران است. منطقه مورد مطالعه در پارسل های 5، 6 و 30 از سری چایباغ (در شهرستان قایم شهر) قرار دارد که در سال 1375 با گونه های توسکا و افرا پلت جنگل کاری شده و گونه لرگ به صورت جنگل طبیعی موجود است. مساحت جنگل کاری و جنگل طبیعی حدود 15 هکتار شامل بود. آماربرداری با آماربرداری تصادفی-منظم با ابعاد شبکه 0×75 انجام شد و اقدام به برداشت 60 پلات ( در هر توده 20 پلات ) به ابعاد 10 * 20 متر شد. در هر پلات مشخصه های کمی و کیفی درختان برداشت شد. جهت بررسی وضعیت حضور قارچ در مرکز هر قطعه نمونه یک میکرو پلات یک متر مربع پیاده و تعداد قارچ مشاهده شد ثبت شد. آنالیز آماری کلیه داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و رسم نمودارها با نرم افزار Excel انجام گرفت. نتایج نشان داد که از نظر مشخصه های تراکم، توده توسکا بر دو توده دیگر برتری دارد و در بقیه مشخصه های کمی، توده لرگ دارای برتری است. در زمینه ترکیب گونه ای، توده توسکا دارای گونه-های همراه بیشتری نسبت به توده لرگ بوده است. بیشترین فراوانی درختان در طبقات قطری در توده افرا و توسکا در طبقه قطری 30 سانتیممتری مشاهده شد و در مورد توده لرگ بیشترین این فراوانی در طبقه قطری 20 سانتیمتری مشاهده شد. بیشترین امتیاز شادابی، وضعیت تقارن تاج در توده توسکا بیشترین امتیاز سلامت و فرم تنه به ترتیب در توده های افرا و لرگ مشاهده شد و در کل در توده توسکا، بیشترین درصد درختان با شادابی درجه یک، تاج متقارن و تنه میانه رو مشاهده شد. نتایج نشان داد که توده افرا پلت از نظر تنوع زیستی بر دو توده دیگر برتری دارد و دارای میانگین شاخص های تنوع زیستی بالاتری است. نتایج بررسی قارچ نشان داد در توده افرا بیشترین تراکم قارچ مشاهده شد و توده لرگ فاقد قارچ بوده و دامنه جنوبی از نظر تراکم حضور ف=قارچ بر دیگر جهت های جغرافیایی برتری دارد. در کل به ترتیب برای جنگل کاری در جنگل های شمال کشور گونه های توسکا، لرگ و افرا پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

جنگل کاری، توده لرگ، افرا پلت، چایباغ مازندران، تنوع زیستی، قارچ جنگلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.