بررسی سیر تاریخی و تحول کالبدی مناره و نقش آن در معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی شهر ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ICIIC01_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 956
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور منصوری

مربی گروه معماری،دانشگاه فنی و حرفه ای، ایلام، ایران

چکیده

یکی از مهمترین عناصر معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی که جایگاه مهم و ویژه ای در فرهنگ معماری و آداب و سنن اجتماعی کشورمان دارد میل و مناره است، که متاسفانه با توجه به اقتضای منزلت اجتماعی – مذهبی کمتر مورد بحث و بررسی مورخان و باستان شناسان قرار گرفته است. زمانی به فن معماری مناره پی خواهیم برد که حتی الامکان در مورد تاریخچه، کالبد و کاربرد آن بررسی و تحقیق کرده باشیم در این گفتار صرفا0 مناره های دوره اسلامی مورد نظر است، لیکن از آنجا که معماری این دوره در ایران بدون تردید با تغییراتی ریشه در طرح های معماری قبل از اسلام دارند، اشاره به تاریخچه کوتاهی از معماری مناره های قبل از اسلام نیز ضروری می نماید. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و تحلیلی میباشد که اطلاعات مورد نظر از طریق مطالعات کتابخانه ای، اسناد و مدارک گردآوری و جمع بندی شده است و هدف آن طرح و جمع بندی تعاریف مناره، تحلیل تاریخچه و چگونگی شکلگیری و اصول سازمان یابی آن در بناها و شهرهای اسلامی و مطالعه عناصر کالبدی مناره هاست. نتایج پژوهش به موارد متعددی اشاره دارد که در مقاله مشروحا0 به آن ها پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

مناره، معماری اسلامی، مسجد، میل راهنما

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.