پایداری موقوفات صفویان و نقش آن در توسعه وقف

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ایران
  • کد COI اختصاصی: HSCO01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 371
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز رحیمی فر

کارشناس مسیول متون پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری

چکیده

به گواهی آثار موجود، هیچ دوره ای از تاریخ شاهد موقوفاتی به وسعت دوران صفویه نبوده است. شاهان صفویه به ویژه شاه عباس اول وحاکمان مناطق، درباریان و افراد خیرخواه از واقفان وقف های بزرگ، می باشند.گسترش و تداوم وقف در این دوره از ویژگی های مهم این دوره است. بروزحوادث تاریخی و مصایب طبیعی و منفعت جویی برخی افراد، سبب گردیده، گذشته از نابودی بسیاری ازموقوفات، مدارک واسناد آنها به ویژه اسناد کاغذی از بین برود یا دچار پراکندگی گردند. علیرغم این موضوع بسیاری از آنها همچنان پایدار می باشند. هدف از این مقاله بررسی موقوفات آستان قدس رضوی بر اساس مستندات و اسناد محفوظ در آن بوده و از دستاوردهای مقاله ، تاکید بر گستردگی وقف در این دوره ، حفظ و تداوم سنت وقف، و تداوم و پایداری برخی از موقوفات این آستانه مقدس است. این مقاله بر اساس روش کتابخانه ایی و استفاده از منابع و اسناد وقفی منتشر شده، تدوین شده است.

کلیدواژه ها

صفویه، موقوفات، مشهد، آستان قدس رضوی، اسناد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.