مطالعه بر نقوش مسجد شیخ لطف الله و کاربری نقوش در زیباسازی طراحی محیطی شهری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی دیزاین (تعامل بین طراحی صنعتی و معماری داخلی) ۱۳۹۶
  • کد COI اختصاصی: DIDIA01_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شادی خان بابای نوری

دانشجوی کارشناسی ارشد ارتباط تصویری

سیدمهدی نورانی

استادیار، عضو هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، دانشکده هنر، تهران مرکز، گروه ارتباط تصویری.

چکیده

مسجد شیخ لطف الله (در دوره ی صفویه است که در ضلع شرقی میدان نقش جهان در زمان شاه عباس در یک میدان وسیع مرکزی احداث شد). به واسطه عظمت، ویژگیهای فرمی و پر اثر تزیینات و نقوش که بر سطح آن وجود دارد خود را از دیگر مسجدها متمایز نموده است. لذا مطالعه و بررسی تزیینات و نقوش مسجد شیخ لطف الله از جوانب مختلف دارای اهمیت و تامل است که در این پژوهش به بررسی این که ارتباط و ترکیب بندی نقش ها به چه صورت است، کدامیک از آنها و برای چه طرح و وسیله ای، مناسب است و برای استفاده آیا فرم اصلی نقش ها بهتر است یا می توان از فرم های تغییریافته نیز استفاده کرد می پردازد. به کمک نورپردازی نه تنها ماهیت واقعی فضاها و عناصر شهری را می توان آشکار کرد، بلکه می توان نوعی تحول و دگرگونی یا به عبارت دیگر نوعی دگردیسی برای آنها در نظر گرفت و بازتاب های متفاوتی از یک فضا یا عنصر را به نمایش گذاشت. از طرف دیگر، فضاهای باز شهری به دلیل اهمیتی که در بازسازی روحی و زدودن خستگی افراد جامعه دارند، باید هم در طول روز و هم در طول شب از این نظر که چه نوع فضایی را برای ناظران و استفاده کنندگان ایجاد کنند، مورد بررسی قرار گیرند و محیطی امن و ایمن و باکیفیت ایجاد نمایند. در این مورد ابنیه تاریخی نقش بسزایی داشته و به جرات می توان گفت که در طول شب تنها با نورپردازی زیبا و بخردانه می توان زیبایی و جاذبه آنها را به تصویر کشید. در نهایت آماده شدن طرح های پیشنهادی الهام گرفته شده از نقشمایه هایی است که بیشتر، شاخص فضای گنبدخانه ی مسجد شیخ لطف الله هستند. از ترکیب نقشمایه ی چلیپای به کار رفته در کاشیکاری دیوارها و تکرار چهاربند اسلیمی ساده، از تلفیق فرم لوزی های خمیده (کلاله) زیر گنبد با چلیپا که به صورت واگیره ی 1/4، با الهام از طرح های اسلیمی متداخل در مقرنس های محراب برای زیباسازی فضای شهری، که از متریال های مختلف برای ساخت آنها استفاده شده است.روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در این پژوهش توصیفی تطبیقی بوده بوده و از نظر ماهیت در زمره تحقیقات بنیادین قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.