استفاده از روش باکس بنکن در تعیین سطوح بهینه ی هیدروژل سوپرجاذب رطوبت و اسید هیومیک در ذرت Zea mays L.

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنگره توسعه همکاری های علمی منطقه ای علوم صنایع غذایی و کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: CFAS01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 465
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن جهان

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد

محمدبهزاد امیری

استادیار مجتمع آموزش عالی گناباد

چکیده

به منظور تعیین مقادیر بهینه ی هیدروژل سوپرجاذب رطوبت و اسید هیومیک در ذرت (Zea mays L.) آزمایشی با استفاده از روش سطح پاسخ، در قالب طرح باکس- بنکن طراحی و در سال زراعی 1392-93 در مزرعهی دانشگاه فردوسی مشهداجرا شد. تیمارهای آزمایشی با توجه به سطوح پایین و بالای سوپرجاذب رطوبت 80) و 160 کیلوگرم در هکتار)، اسید هیومیک 4) و 8 کیلوگرم در هکتار) و حجم آب آبیاری 100) و 50 درصد نیاز آبی) با استفاده از نرمافزار مشخص شدند که با در نظر گرفتن سه تکرار برای نقطه ی مرکزی، در مجموع 15 ترکیب تیماری حاصل شد. نتایج آزمایش نشان داد که عملکرد دانه به طور معنی داری تحت تاثیر اثرات اسید هیومیک و آبیاری از جزء خطی مدل رگرسیونی و اثرات درجه دو سوپرجاذب و آبیاری از جزء درجه دو مدل رگرسیونی قرار گرفت. در سناریوی اقتصادی با مصرف بهترتیب 126/06 و 7/19 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب رطوبت و اسید هیومیک و 347/47 مترمکعب در هکتار آبیاری عملکرد دانه ای معادل 26708 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در سناریوی اقتصادی-زیست محیطی دستیابی به حداکثر عملکرد دانه 26309) کیلوگرم در هکتار) و حداکثر کارآیی مصرف آب (5/23) زمانی محقق شد که از 123/63 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب، 7/19 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و 323/23 مترمکعب در هکتار آبیاری استفاده شد و از آنجایی که از دیدگاه اکولوژیک، سناریوی اقتصادی-زیست محیطی نسبت به دو سناریوی دیگر دارای اولویت است، بهنظر میرسد با استفاده از مقادیر بهینهی منابع در این سناریو میتوان ضمن دستیابی به تولید پایدار ذرت، آلودگیهای زیست محیطی را به حداقل رساند.

کلیدواژه ها

اسید آلی، سطح پاسخ، سناریوی اقتصادی-زیست محیطی، کارآیی مصرف آب، مدل رگرسیونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.