مطالعه تطبیقی ویژگی های فرش های غرب ایران، با تاکید بر فرش بختیاری، ایل شاهسون و فرش استان همدان تشابهات و تفاوت ها

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس علمی پژوهشی رهیافت های نوین در علوم انسانی ایران
  • کد COI اختصاصی: ASOCONF02_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 892
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا مقدسی

دانشجوی کارشناسی هنرهای صناعی، دانشگاه مازندران.

غلامرضا طوسیان شاندیز

استادیار گروه هنر، دانشگاه پیام نور، مرکز تهران شرق

چکیده

فرش ایران که نقوش و ویژگی هایی به وسعت سرزمین ایران دارد، در هر شهر، روستا و ایلی، معرف فرهنگی غنی و بی بدیلی است که وام دار اصالتی چند هزار ساله است. پژوهش توصیفی حاضر که با هدف بررسی و تحلیل تطبیقی شیوه های بافت، نقوش و ویژگی های فرش بختیاری، شاهسون و همدان که سه مرکز مهم بافت فرش غرب کشور است پرداخته شده است. روش پژوهش حاضر، ک ت ا ب خا نه ای و به شیوه فیش برداری از کتب مرجع، تالیفات ، مقالات معتبر و در مواردی مطالعه میدانی بوده است. در این پژوهش ابتدا به معرفی فرش و سیر تاریخی روش های تهیه فرش که شامل چهار شیوه نمدی، فرش تخت، فرش گره دار و فرش ماشینی است اشاره شده و سپس به موضوع مواد اولیه، رنگ، نقش و... در فرش مناطق شهری باف و بافندگان کوچ رو غرب ایران پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بررسی نقوش فرش مناطق مختلف ایران، بدون آشنایی با فرهنگ و باورهای بومی میسر نمیگردد و کاربرد آن به دو شکل علمی و عملی بوده است . صورت علمی آن مبا نی ، زیبایی شناسی نقوش مراکز فرش بافی را در برگرفته و صورت عملی آن استخراج و بهره مندیهنرمندان رشته های دیگر هنری در خلق آثار فاخر بومی – ملی است.

کلیدواژه ها

فرش، بختیاری، ایل شاهسون، استان همدان، نقوش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.