بازاریابی اجتماعی در محیط های سلامت محور با تاکید بر نقش واسطه گران دانش

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MSHS-3-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه سرداری

کارشناسی ارشدکتابداری واطلاع رسانی پزشکی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهیدصدوقی یزد ایران

لیلا نعمتی انارکی

استادیارگروه کتابداری واطلاع رسانی پزشکی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی ایران تهران ایران

چکیده

بازاریابی اجتماعی یا از زاویه ای دیگر بازاریابی نوین به تولید محصولات و خدمات منطبق بر نیازها و خواسته های مشتری توجه دارد. بازاریابی اجتماعی، از اصول و فنون بازاریابی تجاری برای انتقال عقاید، نگرشها و رفتار باجامعه و بهعنوان یکی از مداخلات در ارتقای سلامت استفاده مینماید. آشنایی واسطهگران و فعالان حوزه سلامت با مفاهیم بازاریابی اجتماعی و کسب مهارت استفاده از آن، نتایج مطلوبی در جهت ارتقای سلامت جامعه و در راستای فعالیت آنها شامل شناسایی، همکاری و ایجاد ارتباط بین ذینفعان، تسهیل همکاریها، ایجاد محصولات دانشی مناسب و به اشتراک گذاری اطلاعات را به دنبال خواهد داشت .(1) نقش واسطهگران دانش به عنوان یک مولفه انسانی نشان داده است که با افزایش ارتباطات انسانی احتمال تغییر رفتار در ترجمان دانش وجود دارد .(2) گسترش و پیشرفت دانش در تولید، شکل گیری و به کارگیری آن است. برطرف کردن موانع موجود از قبیل کمبود آگاهی، افزایش اطمینان، منابع و تعهد سیاسی نیازمندپشتیبانی بسیاری ازتصمیم ها شامل دستورالعملهایی از قبیل افزایش میزان آگاهی، کاهش شکاف دانشی موجود و همچنین افزایش منابع است (2) که وضوح شکاف بین تولید و بهرهبرداری از دانش پزشکی در شعار دانش برای بهبود سلامت دیده شده است. یکی از مهمترین بخشهای انتقال دانش، ترجمان (ترجمه) یافته های پژوهشی به زبان مخاطبان و ذینفعان جهت بهره برداری بیشتر است .(3) بنیاد کانادایی تحقیقات در خدمات سلامت با مطرح کردن موضوع چهره های انسانی در پدیده انتقال دانش به نیروی انسانی واسط (واسطه گر دانش)، که می تواند پژوهشگر و یا استفادهکننده از دانش نباشد بلکه پل ارتباطی بین این 2 گروه و موجب تعامل بین آنها گردد، اشاره دارد .(4) از اینرو به افرادی که نقش تسهیل کننده در امر ترجمان دانش را بر عهده دارند، واسطه گران دانش میگویند (5) که این افراد میتوانند در فرایند ترجمان دانش، بازاریابی اجتماعی حوزه سلامت و تغییر رفتار مشتریان در استفاده از محصولات مستخرج از پژوهش نقش موثری داشته باشند.

کلیدواژه ها

ترجمان دانش، مدیریت دانش، بازاریابی اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.