مقایسه برآورد نرخ و حجم رسوب گذاری در کانال دسترسی بندر امام خمینی(ره)با استفاده از روش های هیدروگرافی، تیوری بایکر و مدل سازی توسط مایک21

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 27، شماره: 106
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-27-106_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 486
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرمهدی امامی زاده مهابادی

کارشناس ارشد علوم دریایی و اقیانوسی، گروه تخصصی: هیدروگرافی

کامران لاری

استادیاردانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال

مجتبی ذوالجودی

استادیار پژوهشکده هواشناسی،پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی

چکیده

رسوب گذاری در کانال های دسترسی بنادر یک مشکل عمده برای مسیوالن بندر و همچنین شناورهایی است که در این کانالها تردد مینمایند.این پدیده عالوه بر تحمیل هزینه های سنگین به بندر، خطراتی را در این بخش حیاتی از بندر برای شناورها بوجود می آورد. در این تحقیق به بررسی و برآورد نرخ و حجم رسوبگذاری در کانال دسترسی بندر امام خمینی (ره) بر اساس اطالعات میدانی پرداخته شده است. در پژوهش حاضر، تحلیلهایی در مورد وضعیت جغرافیایی از قبیل تراز بستر، تحلیل سریهای زمانی موج و جزر و مد )به عنوان جریان( در منطقه توسط نرم افزار مایک 21 انجام و مدل سازی مناسبی ارایه شد.جهت بررسی حجم و نرخ رسوب گذاری از روش های هیدروگرافی، تیوری بایکر و مدلسازی توسط مایک21 استفاده گردید. الگوی هیدرودینامیک جریان و انتقال رسوب با استفاده از روشهای مهندسی معتبر انجام شده است. همزمان مجموعه اطالعات و داده های کتابخانه ای و نتایج داده های میدانی موجود، جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردیده و نتایج بدست آمده از روش های مختلف )هیدروگرافی،بایکر و مایک)21 کالیبره شدند. براساس نتایج حاصله و بررسی نقشههای هیدروگرافی مقدار واقعی رسوب گذاری در کانال0/000078m3 /s/mبدست آمد و باتوجه به اینکه روش هیدروگرافی معیاری برای کار و محاسبات به روش های دیگر در نظر گرفته شد، درصد خطای نتایج حاصل از محاسبات بایکر %12 و مدلسازی مایک حدود %20 محاسبه گردید. بر این اساس ضرایب بدون بعد α =0/88 برای تیوری بایکر و β =1/2 برای نتایج حاصل ازمحاسبات توسط مایک21 بدست آمد که نشان دهنده دقت خوبی بود. براساس نتایج حاصله میتوان شیوه بهینه الیروبی و تغییرات مورفولیژیکی منطقه را بر اساس مدل های حاصله بدست آورد.

کلیدواژه ها

رسوب گذاری، بایکر، مایک 21، بندر امام خمینی(ره)، کانال دسترسی، هیدروگرافی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.