واکاوی معنای دین در کاربردهای قرآنی آن

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های قرآنی، دوره: 11، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_QURN-11-15_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3686
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس اسماعیلی زاده

استادیار دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در قرآن، ماده دین و مشتقات آن 101 بار و در سه معنا به کار رفته است: آیین و شریعت، جزا و پاداش، بدهی و قرض. معنای نخست زمانی است که این ماده به هییت دین در آمده است و در معنای دوم بر وزن اسم مفعول ملیین و ترکیب مضاف و مضاف الیه یوم الدین (روز جزا و قیامت) آمده است و معنای سوم هنگامی است که به صورت دین می آید. در این میان در چهار آیه (ذاریات 6؛ انفطار / 9: تین/ 7 ماعون/ 1) که در آنها واژه دین به کار رفته است، بیشتر مترجمان و مفسران، بر خلاف سایر موارد کاربرد این واژه آن را به معنایی غیر از آیین و شریعت دانسته اند. اما بررسی دقیق این آیات و فهم سیاقی و سیاقی آنها ثابت می کند که در این موارد به ویژه در سه آیه اخیر نیز همانند دیگر موارد استعمال واژه دین در قرآن، به همان معنای آیین و شریعت و خصوص دین اسلام است و در سوره ذاریات این معنا برتری دارد.

کلیدواژه ها

دین ،یوم الدین،سوره ذاریات،سوره انفطار،سوره تین،سوره ماعون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.