نگاهی تطبیقی به کارکرد اکثریت در دموکراسی و کتاب و سنت

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های قرآنی، دوره: 10، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_QURN-10-14_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر رستمی

عضو هییت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی

چکیده

اهمیت بحث جایگاه اکثریت از آن روست که امروزه بسیاری از نظامهای سیاسی جهان از عنوان دموکراسی که بر پایه خواست اکثریت استوار است، برای کسب مشروعیت سود می برند. اکنون تب دموکراسی آن چنان تنور سیاست جهانی را گرم نموده که به گفته دیوید جلد: تقریبا همه کس از چپ و راست و میانه، مدعی پیروی از اصول دموکراسی است و همه اقسام رژیمهای سیاسی در سراسر جهان نام خود را دموکراسی می گذارند؛ هر چند میان گفتار و کردار ممکن است تفاوتهای عظیم باشد (فولادوند،.(363 :1377 اندیشه نظام دموکراسی می تواند در سنجش با اصول و مبانی وحی، از زوایای گوناگون مورد بررسی قرار گیرد؛ از جمله پایه های محوری این نظام، مسیله اراده اکثریت و توده مردمی است که مبنای مشروعیت آن تلقی می شود. از این رو، در این نوشتار، نخست نگاهی فشرده و گذرا به جایگاه اکثریت در دموکراسی صورت گرفته و سپس قلمرو و جایگاه آن در اسلام دنبال شده است

کلیدواژه ها

اکثریت، دموکراسی، اسلام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.