همسوسازی استراتژی های تجاری و منابع انسانی بر مبنای تیوری نقاط مرجع استراتژیک دردانشگاه جامع علمی کاربردی تهران
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی، دوره: 5، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_IPOM-5-3_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 426
نویسندگان
استاد گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
استادیار گروه مدیریت منابع انسانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
دانشجوی دکتری رشته مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی استراتژیهای تجاری و منابع انسانی در دانشگاه جامع علمی کاربردی تهران و همسوسازی این استراتژی ها با استفاده از تیوری نقاط مرجع استراتژیک انجام شد. تحقیق حاضر کاربردی، توصیفی از نوع پیمایشی است و در آن با به کارگیری مدلهای پورتر و بامبرگر و مشولم، به ترتیب استراتژی های تجاری و منابع انسانی با نظرسنجی از متخصصان و خبرگان در سطوح عالی دانشگاه جامع علمی و کاربردی که با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و تدوین شد. برای همسوسازی استراتژی منابع انسانی با استراتژی تجاری، از نظرات 118 نفر از کارشناسان، مدیران و مشاوران که بهطور تصادفی از بین افراد جامعه آماری انتخاب شده بود استفاده شد. نتایج نشان داد که درحالحاضر استراتژی تجاری دانشگاه جامع علمی کاربردی تهران، استراتژی تفکیک و تمایز و استراتژی منابع انسانی آن، استراتژی پدرانه است. طبق سناریوهای پیشنهادشده، دانشگاه جامع علمی کاربردی تهران یا باید استراتژی منابع انسانی خود را از پدرانه به پیمانکارانه تغییر دهد، یا باید استراتژی تجاریاش را از تفکیک و تمایز به تمرکز و هزینه تغییر یابد و یا باید با استراتژی ترکیبی منابع انسانی سعی در به کارگیری آمیختهای از استراتژی های پدرانه و پیمانکارانه نماید تا بتواند هم وضعیت جاری خود را دچار خلل نکند و هم بتواند همسو با استراتژی تجاری خود عمل نماید.کلیدواژه ها
همسوسازی، استراتژی تجاری، استراتژی منابع انسانی، نقاط مرجع استراتژیکمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.