الگوی مشارکت شهروندی در مدیریت دولتی مبتنی بر تعالیم نهج البلاغه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IPOM-2-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 570
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی خان محمدی

دانشجو دکتری مدیریت دولتی ، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی

رضا واعظی

دانشیار مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی

مصطفی دلشادتهرانی

استادیار علوم حدیث ، دانشگاه قرآن و حدیث

چکیده

موضوع مشارکت شهروندان در امور دولت و حکومت یا تعاملات بین مردم و دولت از موضوعات بسیار مهمی است که باید مورد توجه اندیشمندان ودولتمردان قرار بگیرد. این در حالی است که این موضوع در شبه پارادیم های اخیر مدیریت دولتی؛ یعنی خدمات عمومی نوین، بسیار حایز اهمیت شده تا آنجا که در این زمینه مدلها و تیوریهای مختلفی از ده ه 50 میلادی تاکنون بیان شده است. در یک رویکرد منطقی و عقلایی، الگوی مشارکت شهروندان هر کشور متناسب با فرهنگ و محیط آن کشور شکل متفاوتی به خود میگیرد؛ هر چند میتوان از تجربیات دیگر کشورها در این زمینه نیز استفاده کرد. بر این اساس، با توجه به درجه اهمیت مشارکت مردم در حکومت و دولت، این تحقیق به دنبال آن است که الگوی مشارکت شهروندی از منظر تعالیم نهج البلاغه را متناسب با سیره نظری و عملی امام علی علیه السلام شناسایی نماید تا گامی در تولید الگویی اسلامی برداشته شود. بنابر این، سوال اصلی پژوهش آن است که مشارکت شهروندی در مدیریت دولتی مبتنی بر تعالیم نهج البلاغه چه الگویی دارد برای انجام پژوهش نیز از روش تحلیل مضمون با استفاده از نرم افزار تحلیل کیفیmaxqdaاستفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که الگوی مشارکت شهروندی بر اساس ارزشهای بنیادین و اساسی حکومت اسلامی شکل میگیرد ودارای الگویی تعاملی بر اساس قاعده اصلاح طرفینی جهت تحقق ادای حق و تکلیف متقابل با نهایت حسن تعامل و همکاری میباشد و بر اساس آن الگو فرایند تعاملی دولت– شهروند و سایر الگوهای بخشی دیگر ایجاد می شود.

کلیدواژه ها

نهج البلاغه، دولت اسلامی، مردم سالاری دینی، حقوق شهروندان، مشارکت شهروندان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.