بررسی نقش نمادین ترنج در فرش ایران
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: دوفصلنامه گلجام، دوره: 7، شماره: 18
- کد COI اختصاصی: JR_GOLJAM-7-18_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 839
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد رشته فرش دستباف، دانشگاه کاشان
عضو هییت علمی موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی
چکیده
طرحهای فرش ایران دارای دسته بندی های گوناگونی است که فرش ترنجی و لچک ترنج در این بین هم به لحاظ زیبایی و هم به لحاظ کثرت استفاده و تولید از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این بین به نظر نمی رسد که ترنج در فرش ایرانی تنها به دلیل ابعاد زیبایی شناختی اش به این درجه از اهمیت و کثرت رسیده باشد؛ و در این بررسی نقش ترنج در فرش ایران از منظر نمادین و به شیوه کتابخانه ای و تحلیل محتوا مورد کنکاش قرار گرفته است. ترنج به طور آشکار هم از نظر ظاهری و هم از نظر مفهومی در فرش به درجهای از پختگی و زیبایی رسیده که در کمتر صنایع دستی دیگری بتوان شاهد آن بود. نقش ترنج در ادامه اعتقادات اسطورهای و نمادین گلستان وحوض شکل گرفته، اما تکامل آن به شکل امروزی دراصل انعکاس ذهنیت، اندیشه و آرزوهای هنرمند مسلمان ایرانی در تجلی باغ بهشت و فضایی روحانی است. از طرفی در ترنج عینیت بخشیدن به تصورات مینوی از شکل زمینی و این دنیایی خود خارج شده و با بیانی نمادین با استفاده از نقوش تجریدی و انتزاعی، سعی در القای فضایی مقدس را دارد و اختصاصا تاکیدش بر دنیایی المکان و الزمان است که در قالب تصویر و فرم خاصی نمی گنجد و اینجاست که هنرمند به بیان نمادین متوسل میگردد. برای القای این مفهوم والا طراح یا بافنده، مرکز فرش را با درک تمام معانی متصف به آن و در آگاهی کامل برمیگزیند.کلیدواژه ها
فرش ایران، نماد، ترنج، حوض، باغ بهشتمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.