ارزیابی اثرات آزادسازی تجاری بر صنعت فرش دستباف ایران با استفاده از ماتریس تحلیل سیاست (مطالعه موردی: استان قم)

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دوفصلنامه گلجام، دوره: 3، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_GOLJAM-3-8_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا نجارزاده

عضو هییت علمی گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس

مهدیه رضاقلی زاده

کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس

سیدمهدی حسینی

دکترای اقتصاد توسعه دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

یکی از دغدغه های اساسی کشورهای دنیا به خصوص کشورهای در حال توسعه، فرآیند رو به گسترش جهانی شدن و چگونگی رویارویی با این فرآیند است. جهانی شدن فرآیندی نیست که در تمام کشورها به طور یکسانی تجربه شود، بلکه کشورهایی می توانند از آن بهره بیشتری ببرند و از فرصت های ایجاد شده به وسیله آن حداکثر بهره برداری را داشته باشند که شناخت درستی نسبت به همه جوانب آن پیدا کرده باشند و در نتیجه خود را برای رقابت هر چه بهتر در سطح بین المللی آماده سازند. شناخت مزیت های نسبی و رقابتی در بخش های مختلف اقتصاد کشور می تواند گام مهمی برای افزایش رقابت پذیری باشد. یکی از صنایع مهمی که بدین منظور باید مورد مطالعه قرار گیرد صنعت فرش دستباف است. به همین دلیل این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش علمی ماتریس تحلیل سیاست PAM[1] چارچوبی را فراهم نماید تا شاخص هایی را که در بحث از آزادسازی و صنعت فرش دستباف ایران دخیل است، به طور همزمان محاسبه و تحلیل نماید. با توجه به ویژگی های ساختاری و تنوع و تخصص های منطقهای گوناگون در خصوص شیوه بافت، طرح و نقشه و رنگ آمیزی فرش های ایران، استان قم به عنوان یکی از عمده ترین مراکز تولید فرش دستباف در ایران جهت مطالعه حاضر انتخاب شده است. این استان با توجه به بیشینه و خصوصیات ظاهری و ویژگیهای منحصربفرد بافت خود درحال حاضرفرش دستباف 65رج چله ابریشمی گل ابریشم کرک را به عنوان فرش برتر تولیدی صادراتی خود معرفی نموده است لذا مادراین تحقیق برای ارزیابی اثرات آزادسازی تجاری برصنعت فرش دستباف ازداده ها و اطلاعات مربوط به این نوع فرش در سال 1385استفاده نمودیم نتایج حاصل ازاین مطالعه حاکی ازآن است که شاخص توان رقابت صادراتی برابر با 0/193است که نشان میدهد فرش دستباف 65رج ابریشمی استان قم درشرایط فعلی دربازارهای جهانی دارای توان رقابت است

کلیدواژه ها

فرش دستباف،مزیت نسبی،مزیت رقابتی،ماتریس تحلیل سیاست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.