CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تاثیر رشد اقتصادی، جمعیت و حجم تجارت خارجی بر انتشار گاز گلخانه ای CO2 مقایسه کشورهای عضور سازمان OECD و غیر عضو منتخب شامل ایران)

عنوان مقاله: بررسی تاثیر رشد اقتصادی، جمعیت و حجم تجارت خارجی بر انتشار گاز گلخانه ای CO2 مقایسه کشورهای عضور سازمان OECD و غیر عضو منتخب شامل ایران)
شناسه ملی مقاله: JR_EENR-1-1_002
منتشر شده در شماره 1 دوره 1 فصل تابستان در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

حامد بی آبی - کارشناسی ارشداقتصادکشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
احمدرضا شاهپوری - دانشجوی دکترای اقتصادکشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
حمید امیرنژاد - دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا (س)

خلاصه مقاله:
پژوهش حاضر به بررسی تاثیر متغیرهای رشد اقتصادی، جمعیت و حجم تجارت خارجی بر آلودگی هوا در دو گروه از کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه OECD و گروه کشورهای غیر عضو این سازمان کشور ایران را نیز شامل می شود با استفاده از مدل پانل دیتا در دوره زمانی 2010–1971 می پردازد. در این تحقیق شاخص آلودگی هواگاز گلخانه ایCO2 بوده که در دو بخش کل اقتصاد و بخش حمل ونقل مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین منغیر تولید ناخالص داخلی سرانه به عنوان شاخص رشد اقتصادی و نسبته مجموع صادرات و واردات کل بر تولید ناخالص داخلی به عنوان شاخص حجم تجارت خارجی مورد استفاده قرار گرفته است. بر این اساس، آلودگی هوا در قالب منحنی کوزنتس برای CO کل وCO2 بخش حمل و نقل بررسی و با یکدیگر مقایسه شد. برای هر کدام از این دو بخش، 3 مدل مختلف بر آورد شد که در مجموع 12 مدل، در دو گروه از کشورهای مورد مطالعه، برآورد شد. نتایج، منحنیU معکوس برای گاز گلخانه CO2 کل و2CO بخش حمل و نقل را برای در هر دو گروه از کشورهای عضو و غیر عضو سازمان OECD تایید کرد، اما نقطه برگشت منحنی معکوس برای این دو گروه از کشورها با هم متفاوت است. نقطه برگشت منحنی برای گروه کشورهای عضو سازمان ECID)، 51025 / 43 دلار و برای گروه کشورهای غیر عضو سازمان 670783 دلار به دست آمد که در مقایسه با میزان درآمد متوسط سرانه هر دو گروه از کشورها نشان می دهد که این دو گروه از کشورها هنوز به نقطه برگشت منحنی نرسیده اند

کلمات کلیدی:
رشد اقتصادی، حجم تجارت خارجی، منحنی زیست محیطی کوزنتس، سازمان OECD، آلودگی هوا

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/793835/