الگوی کاربردی پرورش خلاقیت کودکان از طریق موسیقی توسط معلمان غیرمتخصص در مدارس ابتدایی (با اتکا به تجارب آموزشی و نوآوری های موسیقیایی جان کیج )

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_BPJ-7-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا آخوندی

کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

رضا افهمی

دانشیار گروه پژوهش و تاریخ هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

زمینه: نظر به اهمیت خلاقیت در توسعه جهانی و تاکید بر پرورش آن در سنین کودکی و نقش هنر در شکوفایی آن از یکسو و ابراز نگرانی ها مبنی بر بحران خلاقیت و فقدان درک آن در مدارس از دیگرسو، لزوم ارایه راهکارهایی نو و کاربردی را در عصر حاضر ایجاب کرده است.هدف: پژوهش حاضر درصدد طراحی الگوی موسیقیایی کارآمد برای پرورش خلاقیت دانش آموزان دبستانی با قابلیت کاربست توسط معلمان غیرمتخصص ایرانی و اعتبارسنجی آن است. روش: این پژوهش از سه مطالعه پیدرپی استفاده کرده است. مطالعات پیمایشی اول و دوم، در راستای طراحی الگوی مدنظر، شامل سنجش قابلیت اجرایی شیوه آموزشی هنرمندان در پرورش خلاقیت با مفاهیم موسیقیایی و تجارب آموزشی جان کیج، موسیقیدان و معلم برجسته قرن بیستم، در دو مرحله پرسشنامه محقق ساخته به روش دلفی، مورد ارزیابی متخصصین سه حوزه آموزش و پرورش، هنر و موسیقی بود. در مطالعه آزمایشی سوم با هدف اعتبارسنجی الگوی مزبور، اجرای آن توسط یک معلم غیرمتخصص، روی گروهی از دانش آموزان دختر اول ابتدایی، به همراه پیش و پس آزمون فرم الف آزمون تصویری خلاقیت تورنس اجرا شد.یافته ها: یافته ها نشانگر پذیرش برخی از ابعاد الگوی آموزشی هنرمندان و راهبردهای آموزشی مبتنی بر تجارب جان کیج در قالب یک مجموعه راهبرد جهت اجرا در مدارس ایرانی بر اساس اجماع متخصصان بود. نتایج مطالعه سوم نیز حاکی از وجود اختلاف معنادار میان گروه آزمایش دارای تجارب موسیقیایی و کنترل در مولفه های خلاقیت، سیالی، ابتکار، انعطاف و نمره کل خلاقیت، بجز نمره بسط بود.نتیجه گیری: تحلیلها نشانگر کارآمدی الگوی مذکور بر پرورش خلاقیت کودکان دبستانی و کاربستش توسط معلمان غیرمتخصص در محیط آموزشی ایران است

کلیدواژه ها

الگوی پرورش خلاقیت، پرورش خلاقیت از طریق آموزش موسیقی، پرورش خلاقیت کودکان دبستانی، جان کیج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.