اخبار جعلی و مهارت های مقابله با آن

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه رسانه، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_RSNE-28-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2864
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد سلطانی فر

دانشیار گروه علوم ارتباطات اجتماعی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی

مریم سلیمی

دکتری علوم ارتباطات اجتماعی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی

سیدغلامرضا فلسفی

کارشناس ارشد علوم ارتباطات اجتماعی واحد تهران شرق دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

هدف این پژوهش بررسی اخبار جعلی و مهارت های مقابله با آن است؛ موضوعی که امروزه به یکی از پربسامدترین واژه ها در رسانه های خبری جهان تبدیل شده که مواضع رسانه ای پرچالش دونالد ترامپ در این خصوص بسیار تاثیر گذار بوده است. این پژوهش به چهار پرسش اصلی شامل اخبار جعلی چیست ، چرا اخبار جعلی تولید و منتشر می شوند ، چگونه میتوان اخبار جعلی را شناسایی کرد چه مهارت هایی برای مقابله با اخبار جعلی وجود دارد ؛ تکیه نظری خود را بر دو نظریه جنگ روانی و نظریه توطیه قرار داده است. اخبار جعلی که بر بستر فضای دوم و به یاری ابزاری چون رسانه های اجتماعی، مجالی مناسب تر برای تولید و انتشار توسط دولت ها، احزاب، سازمان ها، گروه های تروریستی و حتی ربات ها یافته؛ به یک معضل بزرگ و نگرانی جدی بدل شده است. با این حال و علی رغم تلاش های انجام گرفته جهت مواجهه با اخبار جعلی، امکان تشخیص آن از اخبار واقعی بنا به علل گوناگون همچنان دشوار است. در این میان یکی از موثرترین شیوه های مقابله با اخبار جعلی، توسعه آموزش سواد هایی از جمله سواد های رسانه ای، خبری، بصری و اطلاعاتی به مخاطبان است تا آشنایی با روش ها و فراگیری مهارت های لازم، توان شناسایی و مقابله با اخبار جعلی را فراهم کند.

کلیدواژه ها

اخبار جعلی، اطلاعات جعلی، جنگ روانی، تیوری توطیه سواد رسانه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.