چارچوب های رسانه های خبری غربی و نحوه بازنمایی جنبش های مردمی کشورهای عربی با تاکید بر بحرین و مصر

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه رسانه، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_RSNE-22-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن مجیدی

استادیار علوم سیاسی دانشگاه امام صادق (ع)

چکیده

بی شک دولت های غربی در قبال بیداری اسلامی غافلگیر شدند و یک بار دیگر کارایی دستگاه های اطلاعاتیغرب که از پی شبینی انقلاب اسلامی ناتوان مانده بودند، زیر سوال رفت. سرایت انقلاب مردم تونس به مصربرای نخستین بار دومینوی انقلاب ها را در جهان عرب به راه انداخت. سوال اصلی این مقاله این است کهچارچوب های رسانه ای و نحوه بازنمایی تحولات و رویدادهای خیزش مردمی در کشورهای عربی در سال1389 چیست در این مقاله بهره گیری از نظریه چارچوب نشان داده شده است که سیاست گذاری دولت ها وچارچوب های رسانه های خبری غربی در قبال تحولات خاورمیانه همسو و هماهنگ پیش رفتند و رسانه هایغربی نیز کوشیدند همسو با دولت های خود در بازنمایی تحولات بیداری اسلامی به برساختن واقعیت درذهن و نگاه مخاطبان خود بپردازند. البته شاید بتوان گفت شدت غافلگیری در تحولات مربوط به مصر و لیبیکمتر از تونس بوده و این فرصت را به دولتمردان و رسانه های غربی داده است تا به زعم خود به مدیریتتحولات بپردازند و برای کاستن از آثار زیانبار انقلاب های مردم کشورهای عرب بر منافع غرب و به ویژهامنیت رژیم صهیونیستی و تامین مطمین انرژی، سیاست های خود را به پیش برند. در این مقاله ضمن تشریحنقش رسانه ها در جنبش های اخیر، به بازتاب چارچوب گذاری دولت های غربی در بازنمایی رسانه های غرببا تاکید بر تحولات بحرین و مصر در زمستان 1389 ، یعنی اوج این تحولات بعد از انقلاب تونس پرداختهشده است. مه مترین سیاست ها و چارچوب های رسانه ای غرب در قبال بحرین در درجه اول بایکوت خبری ودر درجه بعد حمایت از دولت بحرین و کوچک نمایی اعتراضات مردمی و ارایه تصویری از خود که نسبتبه روند اصلاحات حساسیت دارد، است. درباره مصر م یتوان گفت حمایت از مبارک در نقطه آغاز، بهحداقل رساندن آثار جابه جایی مبارک با تقلیل دادن مطالبات مردم مصر، القای ماهیت صرف مردم سالار،خیزش مردم و کوچک نمایی هویت اسلامی قیام مردم مصر از جمله سرفصل های بازنمایی تحولات منطقهبه ویژه در بحرین و مصر در جریان بیداری اسلامی در رسانه های خبری غرب بوده است.

کلیدواژه ها

بیداری اسلامی، سیاست خارجی، غرب، رسانه های خبری، بحرین، مصر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.