تحلیل عوامل موثر بر ترک بیمارستان با مسیولیت شخصی: مطالعه مورد- شاهدی در یک بیمارستان آموزشی- درمانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MSHS-2-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 451
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ژیلا نجف پور

دانشجوی دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، تهران، ایران

محمدرضا جعفری

پزشک عمومی، بیمارستان شریعتی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، تهران، ایران

مریم حاتمی زاده

کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، بیمارستان شریعتی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، تهران، ایران

سوسن رحیمی

کارشناس مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: ترخیص با رضایت شخصی، ترک بیمارستان با وحود توصیه های پزشکی است که می تواند نشانگر نارضایتی بیماران و یک چالش قابل توجه مدیران نظام سلامت باشد. این پژوهش به بررسی دلایل ترخیص با رضایت شخصی پرداخته و نتایج را با گروه شاهد (ترخیص با نظر پزشک) نیز مقایسه نموده است. روش پژوهش: پژوهش حاضر یک مطالعه مورد- شاهدی می باشد که تعداد 280 نمونه به روش طبقه ای تصادفی در 2 گروه بیماران ترخیص شده با مسیولیت شخصی و ترخیص شده با نظر پزشک انتخاب شدند.برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سنجش میزان رضایت بیماران_ همراهان در واحدهای بیمارستان استفاده کردید. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو و ر گرسیون خطی در نرم افزار SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاکی از آن بود که متغیرهای سن، دارا بودن بیمه پایه و مکمل، روز مراجعه، تحصیلات و شاغل بودن بیمار دارای تفاوت معنی دار در 2 گروه بودند و از این میان متغیرهای بیمه پایه (p= 0/020)، سن (p= 0/020) و وضعیت اشتغال (p= 0/030)، بر ترک بیمارستان با مسیولیت شخصی تاثیرگذار بود. مهمترین علل ترخیص با مسیولیت شخصی از دیدگاه بیماران عدم تعیین تکلیف وی، مشکلات شخصی، احساس بهبودی نسبی و عدم رسیدگی از سوی پزشکان در بیمارستان بود. نتیجه گیری: به نظر می رسد علت مشکلات پیرامون تصمیم بیمار بر ترک بیمارستان با مسیولیت شخصی، فقدان نظارت لازم بر عملکرد خدمات پزشکی و پرستاری و نیز عدم انگیزه لازم در پرسنل جهت پیشگیری از این امر است. لازم است مسیولین در جهت کسب رضایت بیماران، زمینه های لازم را جهت ارتقاء سطح کیفیت ارایه خدمات فراهم نمایند.

کلیدواژه ها

رضایت بیمار، بیمارستان، بیمار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.