بررسی عوامل وقوع خطاهای پزشکی در نظام گزارش داوطلبانه در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MSHS-1-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 442
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا ملک زاده

دانشجوی دکتری مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی، گلستان، گرگان، ایران

فرشته عراقیان مجرد

دانشجوی دکتری آموزش پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی گلستان، گرگان، ایران

افشین امیرخانلو

پزشکی عمومی، بیمارستان شهداء، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی مازندران، بهشهر، ایران

سونا سرافراز

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی، معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی مازندران، ساری، ایران

چکیده

زمینه و هدف: نظام ساختارمند گزارش خطا، نقشی هشدار دهنده و ارتباط دهنده با نیروهای درگیر در مراقبت بیماران دارد. هدف این مطالعه، بررسی وقوع انواع خطاهای پزشکی در نظام گزارش داوطلبانه در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1393 بود. روش پژوهش: پژوهش حاضر به صورت مقطعی در 6 ماهه اول سال 1393 انجام شد. جامعه آماری شامل ارایه دهندگان خدمات مراقبت سلامت در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود. جمع آوری داده ها از طریق بررسی فرم گزارش خطاهای پزشکی صورت گرفت. داده ها پس از طبقه بندی توسط نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: در طی مدت 6 ماهه اول سال 1393، 1927 مورد خطا گزارش شد که از این تعداد 820 مورد در بخش های بالینی، 550 مورد در بخش های مراقبت های ویژه، 76 مورد در اطاق عمل، 401 مورد در بخش های پاراکلینیکی و 80 مورد در سایر مکان ها اتفاق افتاده بود. همچنین، از نظر تکرارپذیری، بیشترین تعداد خطاهای واقع شده دارای تکرارپذیری در حد متوسط بوده و از نظر شدت واقعه نیز بیشترین تعداد آن ها جزیی بالفعل بودند. نتیجه گیری: با توجه به خطاهای رخ داده در استان، از نتایج این مطالعه می توان در جهت برنامه ریزی برای پیشگیری از وقوع هر نوع خطا کمک گرفت.

کلیدواژه ها

خطای پزشکی، گزارش داوطلبانه، ایمنی بیمار، بیمارستان آموزشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.