بررسی مفهوم امامت در خطابه غدیر

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دوفصلنامه امامت پژوهی، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EMAM-1-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا فرجپور

دانش آموخته حوزه و پژوهشگر بنیاد فرهنگی امامت

چکیده

تفسیر نادرست مفاهیم دینى که ناشى از عواملى چون بدفهمى یا غرض ورزى است،مشکلات و خطراتى جدى بر جامعه دین داران تحمیل مى کند. براى جلوگیرى از آسیباعتقادى در اجتماع دینى، قبل از هر چیز نیازمند فهم صحیح مفاهیم دینى مى باشیم. دراین راستا ابتدایى ترین و صحیح ترین اقدام، رجوع به منابع اصیل دین (کتاب و سنت) است.در برخورد با مشکل انکار امامت یا تحریف معناى حقیقى آن نیز مراجعه به متون وحیانى،اولین و ضرورى ترین اقدام به نظر مى رسد. اینکه امام کیست مقام و اوصاف اختصاصىامام چیست ما در قبال وى چه وظیفه اى داریم و سوالاتى از این قبیل، جز با تبیین دقیقآیات و روایات مربوط به این موضوع، پاسخ صحیح داده نمى شوند.در مواردى مشاهده شده که با ارایه برداشت ها و قرایت هاى جدید و خودساخته از مفهومامامت، قلب ماهیتى در چیستى این مقام به وجود آمده؛ مثلا تفسیر مقام امامت به یک مقامباطنى و محدود کردن آن به ارتباطات شخصى، تفسیرى است که نه تنها دلیل شرعىمعتبرى ندارد، بلکه به عکس با بسیارى از نصوص و آموزه هاى متقن شیعى مغایرت دارد.از منظر روایات شیعه، امامت مقام رفیعى است که خداوند به بندگان خاص خود اعطا کردهو رکن اصلى این مقام را فرض الطاعه تشکیل مى دهد؛ یعنى علاوه بر جنبه الوهى و اعطاى مقام امامت از سوى خداوند، آ نچه مردم با آن مواجه اند، شکل تعامل آنان در قبالامام است که همان تبعیت و اطاعت مطلق نسبت به امام مى باشد. این وجوب الهى، گسترهتمامى اعتقادات، افعال و گفتار آدمیان را شامل مى شود؛ اطاعتى که در آن چند و چون وجودندارد و ماموم به حجیت افعال، گفتار، اوامر و نواهى امام در همه زمینه ها معتقد است. معناى مذکور صاز طرق متعددى قابل وصول است. ما در این نوشتار این مساله را از منظر خطابه غدیر و با تکیه بر فراز من کنت مولاه فعلی مولاه بررسى مى کنیم.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.