فرایند آگاهی شیعیان از علم غیب امامان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دوفصلنامه امامت پژوهی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EMAM-1-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 377
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعبدالحمید ابطحی

دانشجوی دکتری فلسفه دین

چکیده

اینکه محیط اجتماعى، حقایق معارف دینى را به تدریج درک مى کند، امرى روشن است؛ به تعبیردیگر تلقى جامعه از دین، امرى تاریخى است. این روند را در موضوعات مختلف مى توان پى گیرىکرد. نوشته حاضر نشان م ىدهد که اطلاع از غیب در جامعه جاهلى، به ملایک یا جن منحصر بودهاست؛ از این رو نبی اکرم (ص) در آغاز دعوت با این پرسش مواجه م ىشدند که چرا ملک نیستند و یا متهم به جادوگرى و کهانت م ىشدند؛ تا ای نکه در اثر کثرت آیات و معجزات، نبوت ایشان پذیرفته شد و در نتیجه، آگاهى از غیب در نظر جامعه به پیامبر (ص) منحصر شد. این زمینه تاریخى موجب شد امیرالمومنین (ع) نیز در اخبارات غیبى خود، به ویژه در ایام خلافتشان، با اتهام هاىدعوى نبوت، علم غیب و کهانت مواجه شوند. این مشکل، در طول دوران امامت برقرار بود؛ اما در میان شیعه، تحقق بسیارى از پی شبین ىهاى امیرالمومنین (ع) زمینه را آماده کرد تا شیعیان با مقوله امکان آگاهى از غیب بدون کهانت و نبوت آشنا شوند . ایمه (ع) این موضوع را به تدریج به شیعیان آموزش دادند.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.