اثر کود مرغی و محلول پاشی عناصر ریزمغذی بر برخی ویژگی های کمی و کیفی گندم در شرایط دیم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CSR-1-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 10129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله جوانمرد

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

امیر اسدی دانالو

دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

چکیده

مصرف بی رویه کودهای شیمیایی سبب عدم توازن عناصر غذایی بویژه عناصر کم مصرف در خاک شده ومنجر به کاهش جذب عناصر آهن، روی و منگنز توسط گیاه شده است. به علاوه شرایط آهکی و قلیاییخاک های استان آذربایجان شرقی از عوامل محدود کننده جذب عناصر کم مصرف می باشد. بدین منظورجهت بررسی اثرات عناصر ریزمغذی و کود آلی مرغی بر برخی خصوصیات گندم رقم سرداری، آزمایشی بهصورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سالزراعی 93 - 1392 اجرا شد. تیمارها شامل عناصر کم مصرف سولفات آهن، سولفات روی، سولفات منگنز،سولفات آهن + سولفات روی، سولفات آهن+ سولفات منگنز، سولفات روی + سولفات منگنز، کود مرغی،کود آلی مرغی + سولفات آهن، کود مرغی + سولفات روی، کود مرغی + سولفات منگنز و کود مرغی +سولفات آهن + سولفات روی + سولفات منگنز به همراه شاهد بود. آهن، روی، منگنز به ترتیب با غلظت های1، 3 و 1 در هزار مصرف شدند. نتایج نشان داد که کاربرد تلفیقی عناصر ک ممصرف و کود آلی سبب افزایشدرصد نیتروژن و محتوای پروتیین دانه گردید. به طور یکه کاربرد تلفیقی کم مصرف ها و کود مرغی عملکرددانه، عملکرد پروتیین، درصد پروتیین و درصد پتاسیم را به ترتیب 86 / 44 ، 24 / 54 ، 38 / 6 و 86 / 41 درصدنسبت به شاهد افزایش داد. بیشترین درصد فسفر دانه با کاربرد سولفات آهن و بعد از آن با کاربرد همزمانسولفات آهن و کود مرغی مشاهده شد. به طور کلی، عناصر کم مصرف و کودهای آلی با تاثیر بر جذبعناصر پرمصرف خاک سبب بهبود عملکرد و کیفیت دانه گندم خواهند شد.

کلیدواژه ها

پروتیین دانه، درصد نیتروژن، عملکرد دانه، کود آلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.