بهینه سازى شرایط فرایندى استخراج ترکیبات فنلى و فعالیت آنتى اکسیدانى عصاره متانولى میوه خرماى ایران با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فناوری های جدید در صنعت غذا، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFT-5-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زرین نصری

استادیار پژوهشی، مهندسی شیمی، گروه فناوری های شیمیایی سبز، پژوهشکده فناوری های شیمیایی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

چکیده

آنتى اکسیدان ها مولکول هایى هستند که مى توانند رادیکال هاى آزاد واکنشگر را مهار کنند و از اکسیداسیون مولکول هاى دیگر جلوگیرى نمایند، بنابراین در پیشگیرى بیمارى هاى مختلف نقشى اساسى دارند. بررسى ها نشان مى دهد که علاوه بر ارزش تغذیه اى خرما، عصاره هاى این میوه توانایى زیادى در مهار رادیکال هاى آزاد به واسطه حضور ترکیبات آنتى اکسیدانى دارند. هدف از این مطالعه آنالیز آمارى و بهینه سازى شرایط فرایندى استخراج عصاره یک نمونه از میوه خرماى ایران با استفاده از روش سطح پاسخ براى اولین بار مى باشد. از حلال متانول به منظور استخراج استفاده شده است. متغیرهاى مستقل شامل زمان استخراج (30، 60 و 90min)، درجه حرارت (30، 50 و 70)، نسبت حلال به جامد (10، 25 و 40cc/gr) و درصد حلال متانول (10، 50 و 90v/v) مى باشند. ترکیبات فنلى کل و فعالیت آنتى اکسیدانى عصاره میوه خرما به عنوان متغیرهاى پاسخ در نظر گرفته شده اند. طراحى باکس-بنکن و روش سطح پاسخ براى تعیین سطوح پارامترها و مدل کردن پاسخ ها، به ترتیب استفاده شده اند. نتایج نشان مى دهد که شرایط بهینه براى حداکثرسازى استخراج ترکیبات فنلى و فعالیت آنتى اکسیدانى عصاره خرما، شامل زمان استخراج، 90min، درجه حرارت، 70، نسبت حلال به جامد، 39/89cc/gr، درصد حلال 10/11v/v مى باشد که منجر به استخراج ترکیبات فنلى و فعالیت آنتى اکسیدانى عصاره خرما به میزان 633/36mg GAE/100g FW و 59/46% بر پایه مهار راد یکال DPPH، به ترتیب مى گردد. شرایط پیش بینى شده با مقادیر تجربى به خوبى مطابقت دارد که بیانگر دقت مدل است.

کلیدواژه ها

میوه خرما، استخراج عصاره، ترکیبات فنلى، فعالیت آنتى اکسیدانى، روش سطح پاسخ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.