رسانه ها و اعتماد اجتماعی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علمی رسانه های دیداری و شنیداری، دوره: 11، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_JRTV-11-27_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 543
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باقر ساروخانی

استاد دانشگاه تهران

چکیده

اعتماد اجتماعی سرمایه بنیادین هر رسانه و به طور کلی هر پیام رسان است. بدون آن همه امکانات هرز می رود و رسانه نمی تواند در عرصه موردنظر حضور واقعی داشته باشد. ضریب بهره وری هر رسانه را با تفاضل بین مخاطبان صوری و اقعی ارزیاب می کنند. و افزایش فاصله به معنای نقص در یکی از ارکان پیام رسانی است، نظیر: تولیدکنندگان پیام، ذات درونی پیام، لباس پیام (شیوه های بیانی)، تحلیل موقعیت، تحلیل ذهن، تحلیل انتقال دهندگان، کارایی فنی و فرهنگ رسانه و... لیک در این میان، از همه مهم تر، میزان اعتماد رسانه ای است. امروزه به جای توجه صرف به کمیت، به کیفیت رسانه ای پرداخته می شود و مهم ترین عنصر کیفیت را میزان برخورداری از اعتماد اجتماعی می دانند. جنگ نرم نیز، به طریق اولی، جنگ اعتماد رسانه هاست، انانی توفیق بیشتر در عرصه جهانی دارند که از این سرمایه بنیادین برخوردارند. روش تحقیق اسنادی است داده ها نشان می دهند اعتماد رسانه ای از چند خصلت اساسی برخوردار است: *حساسیت: منظور از ذهنی بودن و اسیب پذیری این پدیده ظریف است، آن چنان که به سرعت امحا می پذیرد. * بازگشت ناپذیری: چنانچه به هر دلیلی، نظیر انگ پذیری یا برچسب یابی رسانه، اعتماد اولیه رسانه ای را از دست بدهد، بازگشت آن، اگر نه غیر ممکن، بسیار دشوار خواهد بود. بعضی بر بازگشتی جزیی و حتی مشروط آن تاکید دارند. *رقابتی بودن: در شرایطی که اطلاعات بسیار تولید، و در حدی وسیع و بی سابقه توزیع می شود، ربایش اعتماد از جمله مباحث حساس روز است از این رو اعتماد اجتماعی پدیده ای انتزاعی تلقی نمی شود، بلکه امری است که در فضای رقابتی تعریف پذیر است.

کلیدواژه ها

اعتماد بنیادین، اعتماد انتزاعی، رقابت پذیری، نظریه خلا، ضریب بهره وری رسانه، اقتصاد توجه، انحصار فنی، انحصار تصنعی، استنادپذیری، نظریه امواج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.