ارزیابی تغییرات عملکرد بینایی ناشی از مصرف داروی متادون در مرحله ی نگهدارنده ی ترک اعتیاد در افراد معتاد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی مشهد، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSR-6-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1740
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه احصایی

مرکز تحقیقات عیوب انکساری چشم، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران

محسن حسینی ابرده

کارشناس ارشد گروه اپتومتری، دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران

نگاره یزدانی

دانشجوی دکترای اپتومتری، دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران

هادی استادی مقدم

استاد گروه اپتومتری، دانشکده علوم پیراپزشکی، مرکز تحقیقات عیوب انکساری چشم، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران

چکیده

هدف: عملکرد بینایی یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که بر بسیاری از فعالیت های روزانه افراد موثر بوده و مصرف داروهای مختلف می تواند آن را تغییر دهد. متادون یکی از داروهای مورد استفاده در ترک اعتیاد است که هم در مرحله ی سم زدایی (تجویز متادون و کاهش تدریجی دوز دارو طی مدت چند روز) و هم در مرحله ی نگهدارنده (درمان طولانی مدت با متادون تا چندین ماه یا سال) به وفور استفاده می شود. بررسی عملکردهای بینایی در پاسخ به مصرف مداوم متادون در جهت افزایش درک اثرات این دارو و بهبود مراقبت های بینایی در این دسته از بیماران امری ضروری است که هدف ما در این مطالعه می باشد. روش بررسی: در این مطالعه (مورد شاهدی) 30 نفر فرد معتاد که به کلینیک های ترک اعتیاد مراجعه کردند با میانگین سنی 40/97±9/90 سال به دو گروه تقسیم شدند. گروه مطالعه شامل 20 نفر معتاد و گروه شاهد شامل 10 نفر معتاد بودند. چندین تست عملکرد بینایی شامل: حدت بینایی، حساسیت کنتراست، میدان بینایی و استریوپسیس انجام شد. بیماران گروه مطالعه بیش از 6 ماه از داروی متادون استفاده میکردند و بیماران گروه شاهد به تازگی وارد مرحله ی نگهدارنده ی ترک اعتیاد شده بودند.یافته ها: نتایج مطالعه نشان می دهد که حدت بینایی استاتیک و میدان بینایی با مصرف داروی متادون تغییری نمی کنند. حساسیت کنتراست در سه فرکانس3 p=0/03 , p=0/001 و p=0/00004 18 سیکل در دقیقه از نظر آماری کاهش قابل ملاحظه ای را نشان داد. دید عمق نیز در اثر استفاده طولانی از متادون به میزان 19/5 ثانیه بر کمان کاهش یافت p=0/04 میزان عیب انکساری در گروه شاهد نسبت به گروه مطالعه به میزان تقریبی 1 دیوپتر منفی تر بدست آمد. نتیجه گیری: با توجه یه این که داروی متادون بصورت طولانی مدت در مرحله ی نگهدارنده ترک اعتیاد استفاده می شود بایستی به مشکلات ناشی از این دارو مانند مشکلات دید عمق و کاهش حساسیت کنتراست توجه داشت و مراقبت های چشمی و آگاهیلازم را برای بیمار فراهم آورد.

کلیدواژه ها

متادون، حدت بینایی، حساسیت کنتراست، میدان بینایی، دید بعد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.