مدلسازی و پیش بینی تبخیر-تعرق پتانسیل ماهانه در استان آذربایجان غربی به کمک شبکه ی عصبی MLP

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش ملی راهبردهای مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: WREC01_114
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 632
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حدیقه بهرامی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

پویا عاقل پور

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

مهدی نادی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

با توجه به مسیله بحران آب و نیاز به برنامهریزی دقیق، اطلاع از وضعیت آتی تبخیر- تعرق پتانسیل در مقیاسهای زمانی مختلف میتواند به تصمیم گیریها برای برنامهریزی منابع آب و روشهای مدیریتی مناسب برای آینده کمک کند. در مطالعه ی حاضر قصد بر مدلسازی و پیش بینی سری های زمانی تبخیر-تعرق پتانسیل به روش شبکه ی عصبی MLP در استان آذربایجان غربی میباشد. بدین منظور از داده های محاسبه شده ی تبخیر-تعرق پتانسیل به روش تورنت وایت طی سالهای 207-2015 در دو ایستگاه شاهین دژ و کهریز جهت مدلسازی استفاده شد و پس از آن مقادیر این متغیر برای سالهای 2016 و 2017 پیش بینی گردید. ارزیابی ها که توسط معیارهای RMSE و R انجام شد، نشان داد بهترین عملکردهای شبکه در هر دو ایستگاه مربوط به آرایش تک لایه با تابع انتقال اشباع خطی (Satlin) میباشد. همچنین اختلاف مقادیر RMSE در دو دوره ی آموزش و آزمون نشان داد که این مدل میتواند مقادیر تبخیر-تعرق را در ایستگاه شاهین دژ با دقتی بسیار نزدیک به دوره ی مدلسازی پیش بینی کند. در کل دوره بالاترین میزان ضریب R در هر دو ایستگاه 99/0 بوده اما تفاوت در میزان RMSE که به ترتیب برای ایستگاههای شاهین دژ و کهریز برابر با 39/5 و 73/6 میلیمتر بود، عملکرد شبکه ی عصبی MLP را در برآورد مقادیر تبخیر-تعرق پتانسیل ایستگاه شاهین دژ دقیق تر ارزیابی نمود.

کلیدواژه ها

تبخیر- تعرق پتانسیل ، شبکه عصبی مصنوعی، ،شاهین دژ،روش تورنت وایت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.