بررسی نقش سایه اندازها در آسایش حرارتی اقلیم گرم و مرطوب ایران (نمونه موردی بافت مسکونی شهر اهواز)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی تحقیقات بنیادین در عمران،معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: NCEAU01_312
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1672
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شمس اله فتاحی

گروه معماری، واحد ایوان غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، ایوان، ایران.

انیس تنبا

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشکده هنر و معماری دانشگاه غیرانتفاعی باختر ایلام ایران

راضیه نورمحمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشکده هنر و معماری دانشگاه غیرانتفاعی باختر ایلام ایران

چکیده

بحران انرژی، افزایش آلودگی و اثر نامطلوب کاهش منابع مصرف انرژی بر آسایش متصرفین فضا، نیاز به استفاده از راهکارهای طراحی برای کاهش مصرف منابع انرژی و افزایش سطح آسایش مخاطبان را افزایش داده است. راهکارهایی که عمدتا تحت این عناوین شناخته شده اند می کوشند با افزایش بهره وری، کاهش نیاز به مصرف، حداکثر استفاده از انرژی و شرایط محیط طبیعی، و استفاده از قوانین فیزیکی شرایط آسایش را در مدت زمان بیشتر و بهره گیری کمتر از انرژی های تجدیدناپذیر جبران کنند. در این تحقیق معرفی و شناخت ارزش ها و کیفیت های کالبدی معماری بومی خانه های سنتی در شهر اهواز در استان خوزستان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در معماری سنتی ایران توجه به مسایل اقلیمی حایز اهمیت بوده است و بر کالبد بنا تاثیر بسزایی داشته است در این راستا معماری مسکونی شهر اهواز به عنوان مجموعه های با هویت و اقلیمی مورد بررسی قرار گرفته و ساختار و نحوه شکل گیری، انتظامات فضایی و رویکردهای اقلیمی بناها به طور کامل تحلیل شده اند. نتایج نشان داد بهترین سایبان برای پنجره های جنوبی در اکثر شهرهای ایران، استفاده از ترکیب سایبان های داخلی و خارجی است. برای پنجره های شرقی و غربی، استفاده از سایبان خارجی به تنهایی اثر زیادی بر کاهش بار خورشیدی نداردچون. زاویه و موقعیت خورشید نسبت به این پنجره ها در مقایسه با پنجره های جنوبی متفاوت است. پس برای این پنجره ها روش دیگری مثل استفاده از شیشه های انعکاسی و پرده داخلی برای نواحی جنوبی و استفاده از سایبان خارجی و پرده داخلی برای نواحی شمالی توصیه می شود. شایان ذکر است که می توان در مرحله طراحی ساختمان با استفاده از روش سایه اندازی مناسب و روش های تلفیقی نوین و یا ارسی که ذکر شد؛ مصرف انرژی را در ساختمان ها کاهش داده و از این طریق به یکی از اهداف معماری سبز یا پایدار نایل آمد

کلیدواژه ها

آسایش حرارتی، معماری اقلیمی، سایه اندازها، شهر اهواز، اقلیم گرم و مرطوب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.