حاشیه نشینی؛ چالشی بر معماری پایدار
- سال انتشار: 1388
- محل انتشار: اولین همایش معماری پایدار
- کد COI اختصاصی: NCSUSTAINARCH01_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2788
نویسندگان
مربی و بورسیه دکتری معماری اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
چکیده
پاشنه آشیل مدیریت شهری جدید بویژه در کلان شهرها ساماندهی و مدیریت محلات حاشیه ها یا به تعبیر اخیرتر اسکان های غیر رسمی است. مجموعه هایی که به دلیل استقرار تعداد کثیری از شهروندان که در خود جای داده اند و از منظر برخورداری ازخدمات شهری در وضعیت مطلوبی قرار ندارند از یکسو و کیفیت پائین زندگی از سوی دیگر چالشی اساسی برای داشتن شهرنشینی پایدار به حساب می آید. همچنین این مناطق پتانسیل بالائی برای انواع آسیب ها و مسائل اجتماعی دارند و درصورت بیتوجهی میتوانند تمامی هستی یک شهر را نیز تهدید نمایند. عدم رضایت، از شاخصه های اصلی این نواحی در همه جای دنیا میباشد.پائین بودن روح تعلق شهروندی وعدم مشارکت، احساس تبعیض، سرخوردگیهای انباشت شده از خصایص بارز مناطق حاشیه نشین است. حاشیه نشین این احساس را دارد که شهر خانه او نیست، اگرچه خانه او در شهر است. مطالعه و شناخت و تحلیل مسائل حاشیه ها بویژه در مجموعه های مادرشهری از اهم مسائل و حوزه های مهندسی جدید اجتماعی در جوامع پیچیده محسوب میگردد. همچنین یکی از اساسیترین ویژگیهای مشترک این مناطق که در نگاه اول جلب توجه می کند ساختار وکالبد متفاوت این نواحی با متن شهر اصلی است که بیرونیترین نمود حاشیه ها به حساب میآید. و گسترشی ناپایدار و ناموزون را به شهر تحمیل میکند. بهم ریختگی سیما و بافت در کنار خصلتهای جمعیت ساکن در این مناطق ساماندهی آنها را برای مجموعههای مدیریت شهری دو چندان مشکل می کند جالب است که بر اساس یافته های این بررسی مردم و شهروندان ساکن در محلات حاشیه در همدان مرمت کوچه ها و معابر و آسفالت کردن شریانهای ارتباطی را از نیازهای دارای اولویت خود ذکر کردهاند. کیفیت مساکن از بعد مقاوم سازی و رعایت اصول مهندسی و معماری بسیار آسیب پذیر و مسألهدار میباشد و ساخت وساز های بدون مجوز (یک شبِ ساز) و با مصالح بدون کیفیت و با عنایت به تراکم افراد در واحدهای مسکونی موضوع را جدیتر میکند. و به مرور به بافت شهر الحاق میگردند که چالشی بزرگ و پیش روی معماری پایدار و توسعه منطقی شهر میباشند.کلیدواژه ها
شهر ، حاشیه نشینی، معماری پایدار، ساماندهی کالبدی، توسعه پایدارمقالات مرتبط جدید
- اعتماد و تعاملات اجتماعی در فضای باز شهری
- مروری بر مفاهیم متناظر هوش در معماری و محیط کالبدی
- نقش تغییر کاربری خانه های تاریخی در افزایش اجتماع پذیری آن ها
- بررسی پتانسیل های گردشگری و جذب گردشگر در ابنیه های اسلامی ایران(مطالعه موردی: مقبره شیخ محمود شبستری)
- بررسی و شناسایی مولفه های پیاده راه در افزایش سرزندگی در شهرها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.