بررسی و انتخاب روش بهینه مدیریت پسماندهای خطرناک در آزمایشگاههای تحقیقاتی و تولیدی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مهندسی ایمنی و مدیریت HSE
  • کد COI اختصاصی: HSE03_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1548
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن مردانی

کارشناس ارشد اداره مهندسی بهداشت و فار غالتحصیل رشته بهداشت محیط از دا

محمدحسن محمودیان

عضو هیات علمی و دانشجوی دکتری دانشگاه علوم پزشکی قم

محمد قاسمیان

کارشناس ارشد فارغ التحصیل رشته مهندسی محیط زیست از دانشگاه آزاد اسلام

چکیده

امروزه پسماندهای آزمایشگاهی به دلیل دارا بودن آلودگی های مختلف بیولوژیک، شیمیایی، ژنوتوکسیک، رادیواکتیو و غیره، از حساسیت ویژه ای برخوردارند و دفع غیر اصولی آنها می تواند، بیماریزایی، جهش سلولی و سرطان زایی را برای انسان در بر داشته باشد. بدینمنظور شناسایی و اطمینان از مدیریت ضابطه مند و بهینه پسماندهای خ طرناک آزمایشگاهی و نیز ایجاد رویه ای بهینه برای جمع آوری، حمل ونقل، تصفیه و امحاء پسماندها از اهمیت ویژه ای در سلامت پرسنلِ محیط کار، جامعه و محیط زیست، برخوردار است. در این مقاله پارامترهای دخیل در مراحل مدیریت بهینه پسماندهای آزمایشگاهی که شامل مراحل شناسایی، طبقه بندی، جمع آوری ، بسته بندی، برچسب زنی، حمل و نقل، تصفیه و امحاء پسماندها میباشد، ارائه شده و با در نظر گرفتن رهنمودهای ملی و بین المللی، روش دستیابی به سامانه مدیریت پسماندها، آورده شده است. انتخاب و استفاده از یک روش ارائه شده در رهنمودهای مختلف بین المللی، جهت مدیریت پسماندها، در یک مرکز خاص، امکانپذیر نیست و بایستی با در نظر گرفتن شرایط کاری، منطقه ای و الزامات ملی، نسبت به طراحی برنامه مدیریت بهینه پسماندها اقدام نمود . فرایند تولید پسماندها، دوره و میزان تولید آنها ، در مرحله شناسایی پسماندها از طریق پرسشنامه مشخص میشود و پس از پیش بینی روشهای امحای ممکن، طبقه بندی و روش جمع آوری مشخص میشود. بر اساس نتایج حاصل از تعین میزان و ریسک خطرزایی هر یک از پسماندها، بسته بندی، برچسب زنی و روش امحاء درمحل یا خارج از محل تعیین میشود. هر یک از روشهای امحاء فوق با توجه به نتایج بررسی شرایط زمانی، منطقه ای، قانونی و نتایج شناسایی و تعیین خطرزائی انتخاب میشود و پس از اعتبارسنجی، روش بهینه مدیریت پسماند انتخاب شده و دستورالعمل آن به همراه روش مستندسازی تهیه و اجرا میشود.

کلیدواژه ها

پسماند، آزمایشگاه ، مدیریت ، امحاء

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.