نقش تکنیک HAZOP Study در طراحی مجدد فرایند و مدیریت تغییر در یک شرکت بهره بردار نفت و گاز

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مهندسی ایمنی و مدیریت HSE
  • کد COI اختصاصی: HSE03_076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1617
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید علیزاده

شرکت پایش سیستم مهر IMS، تهران ،خیابان ولیعصر،بالاتر از خیابان توانیر ،

کامبیز گشتاسب

شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران ، نماینده مدیریت و رئیس مهندسی سیست

چکیده

تکنیک هزاپ ( مطالعه خطرات و قابلیت بهره برداری از آن ) نخستین بار در صنایع شیمیایی به کار گرفته شد و با توجه به موفقیت و تجربه موجود کاربردهای بعدی آن نیز عمدتاً در این بخش بوده است . هزاپ تکنیکی است برای شناسایی کلیه انحرافات احتمالی از عملیات های مورد انتظار طراحی و کلیه خطراتی که ممکن است از این انحرافات ایجاد شود. در این تکنیک ،با بهره جویی از مجموعه ای از واژه های راهنما(بیشتر از،کمتر از وواژه های دیگر)اثر تغییرات گوناگون در هر فرایند بررسی می شود.به این ترتیب،می توان پیش از رخداد حادثه،هریک از خطرهای احتمالی فرایند و اثر آن را تشخیص داد. از آنجائیکه انجام مطالعات هزاپ جهت بسیاری از فرایندهای نفت و گاز در فاز طراحی ضروری است اما بسیاری از این سازمان ها از مزایای انجام مجدد آن در طول حیات سیستم غافل هستند لذا علیرغم انجام ملاحظات حاصل از انجام مطالعات هزاپ در فاز طراحی دچار حادثه می شوند که ناشی از غفلت در خصوص تغییرات بعمل آمده در جریان فرایند در طول چرخه حیات سازمان شان می باشد. این مقاله به اجرای مطالعه هزاپ در زمان بهره برداری فرایند در یک شرکت نفتی می پردازد که در یک بازه 18 ماهه انجام گردیده است و منجر به شناسایی انحرافات و خطرات در فرایند شده که طراحی مجدد فرایند را طلب می نماید که در صورت عدم انجام اقدامات اصلاحی شناسایی شده مورد نیاز پتانسیل بروز حوادث شدید را بدنبال خواهد داشت .بدیهی است چنانچه اگر در زمان بروز تغییر در فرایند این مطالعه بعنوان بخشی از مدیریت تغییر انجام می شد انحرافات به حداقل ممکن می رسید .این مطالعه بر اساس استاندارد انگلستان و موسسه نفت آمریکا انجام شده است.

کلیدواژه ها

مطالعه خطر ، طراحی مجدد ، فرایند ،مدیریت تغییر،چرخه حیات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.