بررسی معماری طاق کسری و میزان تاثیرگذاری آن بر معماری معاصر ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مهندسی عمران،معماری با تاکید بر اشتغال زایی در صنعت ساختمان
  • کد COI اختصاصی: ARCHITECTUREUR02_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5050
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین کریمی

دکتری مهندسی عمران-سازه، گروه سازه، دانشکده عمران، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

داود بهوند

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، گروه معماری، واحد شاهین شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

مهرنوش کریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، گروه معماری، واحد شاهین شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

محمود گلابچی

استاد تمام، گروه معماری، دانشکده معماری، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

تمدن ایران باستان شکوه پادشاهی ساسانی یکی از فرازهایی است که مورد توجه بسیاری از معماران قرار گرفته که مهمترین سوژه های این تمدن، طاق کسری یا ایوان مداین میباشد. طاق کسری یکی از باشکوهترین آثار باقی مانده از دوران ساسانی میباشد که شکوه برباد رفته این طاق از دیر باز تاثر روحی بینندگان را به دنبال داشته است. این بنا از مشهورترین قرارگاه های شاهان ساسانی بود که هنوز ویرانه های این کاخ در محله اسپانبر در مداین موجب حیرت سیاحان میگردد. کاخ کسری نام کاخ پادشاهان ساسانی در شهر بغداد در ساحل خاوری رود دجله از مهمترین و آخرین سازه های دوران ساسانیان است. طاق گهوارهای این بنا دهانهای سی متری را پوشش میدهد، تجربهای که تا قرن 19 در شرق تکرار نشد. معماری اسلامی ایران هم تداوم طبیعی معماری دوره ساسانی است که مطالعه این معماری میتواند راهی برای شناخت تاثیرگذاری طاق کسری و جنبه های مختلف آن بر بناهای امروزه باشد . در این مقاله ابتدا به زمینه های تاسیس کاخ تیسفون و سپس معماری طاق کسری پرداخته شده و در ادامه نگاهی گذرا به معماری معاصر ایران و نقش تاثیرگذار این بنا در این دوره از معماری ایران خواهیم پرداخت.

کلیدواژه ها

طاق کسری، ایوان مداین، طاق ساسانی، بنای تاریخی، معماری ساسانیان، تناسبات معماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.