بررسی رابطه مدیریت دانش ورهبری دانش
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی در مدیریت و حسابداری
- کد COI اختصاصی: AMSCONF05_642
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 412
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، دانشگاه پیام نور مرکز قاین
کارشناسی ارشد مدیریت دولتی ،عضو هییت علمی دانشگاه پیام نور مرکز قاین
چکیده
مدیریت سازمان ها با تکیه بر دانش برتر امکان اتخاذ تصمیمات معقول تر در موضوعات مهم وبهبود عملکرد های مبتنی بردانش را فراهم می آورند. از این رو مدیریت دانش مقوله ای مهمتر از خود دانش محسوب می شود وسازمان ها در پی آنندتا چگونگی تبدیل اطلاعات ودانسته های فردی وسازمانی را به دانش ومهارت ها فردی وگروهی تبیین وروشن کنند.مدیران موفق در ایجاد محیطی بدون ترس وسرشار از اعتماد که اعضای حاضر به تسهیم دانش با یکدیگر باشند، محیطیکه زایش دانش را به حداکثر می رساند ودانش را به نوآوری سوق می دهد، در کسب اثر بخشی از دیگران پیشی می گیرند.پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی مدیریت دانش ورهبری دانش در بین کارکنان دانشگاه پیام نور مرکز قاین وبیرجندانجام گرفته است. این تحقیق از نظر روش، از آنجایی که به تحلیل همبستگی بین متغیرها پرداخته شده است از نوعتوصیفی- همبستگی است. تعداد 81 نفر از کارکنان پیام نور مرکز قاین وبیرجند به عنوان جامعه ی آماری در نظر گرفتهشدند. نمونه با استفاده از فرمول کوکران و به طور تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ی رهبریدانش وی آیتالا و پرسشنامه ی مدیریت دانش نوناکو وتاکوچی است. اطلاعات گردآوری شده براساس آمار توصیفی واستنباطی (آزمون ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس چند متغیری) از طریق نرم افزار آماری spss20مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد بین (مدیریت دانش و گرایش به یادگیری)، (مدیریت دانشوجو حمایتی یادگیری) و (مدیریت دانش وحمایت از فرآیند یادگیری فردی وگروهی)، (مدیریت دانش واقدام به عنوانالگوی نقش) رابطه معنی داری وجود دارد.کلیدواژه ها
مدیریت دانش، رهبری دانشمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.