بررسی اثرات جریان های دوفاز در خطوط انتقال آب (مطالعه موردی خطوط انتقال آب 18 حلقه چاههای شرقی زنجان)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سومین همایش ملی آب و فاضلاب با رویکرد اصلاح الگوی مصرف
  • کد COI اختصاصی: NCWW03_204
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1357
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی فاضلی

استادیار دانشگاه صنعت آب و برق

جواد روستایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران (گرایش رودخانه)، دانشگاه صنعت آب و

سیدهاشم حسینی راد

مدیر عامل آب و فاضلاب استان زنجان

علیرضا جمعگی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران (گرایش سازه های هیدرولیکی)، دانشگاه

چکیده

ورود هوا به داخل لوله های انتقال آب موجب ایجاد جریان های دو فاز آب و هوا می گردد که از جمله پدیده های پیچیده در مجاری تحت فشار انتقال آب می باشد. طی این فرآیند اندرکنش شدیدی بین آب و هوا در طی مسیر انتقال آب رخ داده و موجب وارد آمدن آسیبهایی به لوله در طی مسیر می گردد. ازجمله شرایط ناپایدار در این مجاری میتوان به پرش هیدرولیکی در مقاطع تبدیل رژیم جریان، جریان لخته ای و لخته ای شدید اشاره کرد. عمده ترین علل بروز جریان دوفاز ورود هوا از شیرهای هوا در نقاط مرتفع مسیر یا توسط پمپ میباشد. همچنین در خطوط لوله با شیب عمومی معکوس نیز امکان بروز جریان نیمه پر در برخی از مقاطع مسیر وجود داشته و انواع عوارض ناشی از آن میتواند باعث آسیبهای جدی گردد.خط لوله انتقال آب 18 حلقه چاههای شرقی زنجان در ابتدا از دوشاخه مجزا تشکیل میشودکه آب چاههای شرقی زنجان را به مخزن امیرکبیر ( و در شروع بهره برداری به مخزن زیباشهر) تخلیه مینماید.این خط لوله جمعا به طول حدود 20 کیلومتر دارای شیب معکوس نزدیک به دو درهزار از شرق به طرف زنجان و تا نقطه انشعاب مربوط به مخزن زیبا شهر بوده و درادامه با شیب حدود سه درصد به مخزن امیرکبیر متصل میگردد. این خط در ابتدای دوره بهره برداری به علت میزان آب تولیدی کم و آماده نبودن مخزن امیرکبیر در مقاطع مختلف با عارضه جریانهای دوفاز روبرو بوده و دچار آسیب های حدی شده است. در این مقاله با بررسی رژیم جریان درمقاطع مختلف خط و تطابق نقاط آسیب دیده به بررسی شرایط پرداخته شده و راهکاری چند درجهت کاهش اتفاقات احتمالی در آینده ارائه گردیده است.

کلیدواژه ها

جریان لخته ای، خطوط انتقال آب، پرش هیدرولیکی، رژیم ناپایدار، 18 حلقه چاههای شرقی زنجان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.