بررسی اثر همجواری اسید تزریقی به مخازن از طریق محاسبات ترمودینامیکی جامد- مایع

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنگره ملی سالانه ایده های نوین پژوهشی در علوم مهندسی و تکنولوژی، برق و کامپیوتر
  • کد COI اختصاصی: SETCO01_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 468
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا نجم الدینی

دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مهندسی شیمی و نفت

محمد بازارگان

دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مهندسی شیمی و نفت

سیروس قطبی

دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مهندسی شیمی و نفت

چکیده

اسیدکاری سازند یکی از بهترین روشهای انگیزش چاه جهت برطرف کردن آسیب دیدگی سازند وافزایش بهره دهی چاه نفت و گاز می باشد. طراحی مناسیی عملیات اسیدزنی می تواند باعث بهبودچشمگیری در تولید یک سازند شود. در این میان ایجاد آسیب سازند و تشکیل رسوب در گلوگاه هایتولید نفت، که ممکن است در اثر ناسازگاری سیال انگیزشی با سیالات و سنگ مخزن ایجاد شود، یکی ازجدی ترین مشکلات در این عملیات است که باعث کاهش تراوایی و کاهش تولید نفت و گاز می شود. درنتیجه برای موفقیت عملیات اسیدکاری نیازمند این هستیم، که به دقت برهمکنش اجزای این عملیات (اسید، آب مخزن، سنگ مخزن و افزایه های اسید) در کنار یکدیگر بررسی شود. از آنجا که فراهم کردنهمه این مواد در آزمایشگاه و انجام تست تجربی، فرآیندی زمان بر و پرهزینه است، به راحتی میتوان بامدل سازی ترمودینامیکی به برر سی برهمکنش این اجزا پرداخت و پتانسیل تشکیل رسوب کانی هایمختلف را تحت شرایط متفاوت بررسی کرد. در این پژوهش الگوریتم عددی برای حل سیستم تعادلشیمیایی استفاده شده است و نتایج حاصل از این الگوریتم با نتایج حاصل از یک نرم افزار مدل سازیمقایسه شده است. همچنین در این پژوهش نشان داده شده است که در (PHREEQC) ژیوشیمیاییعملیات اسیدزنی مخازن با مشکل جدی رسوب کانی های سولفات و همچنین کانی های آهن دار مواجههستیم. در ادامه به برر سی اثرات افزایه های سیال انگیزشی در کنترل ر سوبات، افزایش بازده عملیاتاسیدزنی با تغییر غلظت افزایه ها پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

اسیدزنی مخادن، برهمکنش اجزا، تعادل شیمیایی، مدلسادی ترمودینامیکی، نرم افزار فری کیو سی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.