نقش زنان در مدیریت منابع آب با تحلیلی بر طرح توانمندسازی زنان روستای قره چپق شهرستان بناب

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم کشاورزی و منابع طبیعی با محوریت فرهنگ زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: NSCONF01_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 599
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده دیزجی

دانشجوی دکتری جغرافیا- برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز

چکیده

در بسیاری از جوامع هنوز نقشها، نیازها، نیروی بالقوه و اهمیت کار زنان چنانکه باید شناخته نشده، و مورد تایید قرار نگرفته است. اما این بی توجهی اجتماعی نسبت به زنان و نقش خلاق آنان در شبکه نیروهای اجتماعی و فرهنگی، مانع آن شده است که موقعیت مطلوبی برای شکوفایی نیروها و استعدادهای این بخش از جمعیت، پدید آید. اما با این همه زنان در کنار مردان در امر اقتصادی مشارکت دارند که میتوان با ارایه آموزش و راهکارهای مختلف و همچنین مشارکت بیشتر و ملموستر زنان در توزیع و مصرف بهینه منابع آبی از این نیروی مهم و پنهان جامعه مدد جست. بنابراین در راستای همین مهم، طرحی مبتنی بر توانمندسازی زنان در روستای قرهچپق شهرستان بناب، از سوی سازمان آب منطقه ای شکل گرفته است که با هدف کاهش مصرف آب در منطقه میباشد. لذا هدف این مقاله بررسی نقش زنان در مدیریت و استفاده بهینه از منابع آب میباشد. که با روش تحلیلی- توصیفی به بررسی آن پرداختیم. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که زنان این روستا از کشاورزی به قالی بافی و گلیم بافی گرایش پیدا کردهاند. و همچنین شاهد تغییر الگوی کشت در روستا هستیم به طوری که کشت 1400 هکتاری پیاز به 10 هکتار در سطح روستا کاهش یافته است و همچنین شاهدکاهش وابستگیهای اقتصادی خانوار از کشاورزی به سایر منابع و در نهایت تشکیل صندوق خرد تعاون روستایی هستیم. تمامی این عواما میتواند منجر به کاهش مصرف آب و در نهایت دستیابی به الگوی کشاورزی پایدار شود.

کلیدواژه ها

مدیریت منابع آب، توانمند سازی زنان، بناب، قره چپق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.