پایش کیفی آب رودخانه مهاباد از لحاظ پارامترهای میکروبیولوژیکی بر اساس پروتکل 1053 سازمان ملی استاندارد ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی تازه های سلولی مولکولی و اولین سمپوزیوم بین المللی ژنو میکس و پروتئومیکس
  • کد COI اختصاصی: NCNCMB03_098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما رستمی کشکی

کارشناس ارشد میکروبیولوژی، گروه زیست شناسی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران

وحید تنهایی

دکترای تخصصی میکروبیولوژی، گروه زیست شناسی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران

چکیده

توجه به کیفیت آب برای تداوم زندگی بشری ضروری است. منابع آب یکی از پایه های اساسی توسعه پایدار به حساب می آید و درسالهای اخیر در زمینه بررسی کیفیت آب تحقیقات گسترده ای انجام شده است. یکی از مسایل مهم در بهره برداری از منابع آب،کیفیت آن است که در غیر این صورت پیامدهای غیر قابل انتظاری در بخش کشاورزی، شرب و صنعت حاصل خواهد شد. رودخانه مهاباد که در دشت مهاباد قرار گرفته یکی از مهمترین رودخانه های استان آذربایجان غربی است. مساحت حوضه آبریز و متوسط آورد سالانه رودخانه مهاباد به ترتیب 806 کیلومتر مربع و 295 میلیون متر مکعب است. در این پژوهش سعی شده است که کیفیت آب رودخانه مهاباد از نقطه نظر برخی پارامترهای میکروبیولوژیکی و ارزیابی میزان خودپالایی رودخانه مورد بررسی قرار گیرد. برای دست یابی به این هدف، استانداردهای بین المللی آب آشامیدنی و آبیاری مورد استفاده قرار گرفتند. در مطالعه حاضر که از نوع توصیفی – مقطعی می باشد، نمونه برداری در طی 6 ماه از 4 ایستگاه به ترتیب شامل ایستگاه شماره یک کیلومتر 20 سد مهاباد (بالادست روستای کوثر)، ایستگاه شماره دو کیلومتر 15 سد مهاباد (بالادست روستای دهبکر)، ایستگاه شماره سه کیلومتر 10 سدمهاباد و ایستگاه شماره چهار کیلومتر 5 سد مهاباد انجام پذیرفت و جهت سنجش باکتری های شاخص آلودگی آب از روش MPN استفاده گردید. هفت پارامتر بیولوژیکی شامل دیاتومه، کلروفیسه، سیانوفیسه،پرتوزوآ، روتیفر،کرستاسه و نماتد و نیز پارامترهای فیزیکی و میکروبی شامل کلر باقیمانده، مقدار احتمالی، مقدار تاییدی و اشرشیاکلی گرماپای اندازه گیری شد و به دنبال آن آزمون های BOD5 و COD روی نمونه ها انجام گرفت. نتایج مربوط به آزمایش های مختلف نشان از بالا بودن بار میکروبی آب رودخانه، میکروارگانیسم ها و مقادیر BOD5 و COD در ایستگاه های شماره 1 و 4 در اکثر نمونه های برداشتی از آب داشت.

کلیدواژه ها

BOD5، آب، COD، رودخانه مهاباد، .MPN

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.