اثر الکترولیت های مختلف بر مکانیسم تشکیل مایسل در مواد فعال سطحی سدیم دو دسیل سولفات (SDS) و هگزا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید (CTAB) و محاسبه ی پارامتر های سطحی آن ها

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس زیرساخت های انرژی،مهندسی برق و نانو فناوری
  • کد COI اختصاصی: IRCIVILC02_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره پانوران

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی شیمی،نفت و گاز، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

مسعود نصیری زرندی

دانشیار دانشکده مهندسی شیمی،نفت و گاز، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

چکیده

در این مقاله اثر الکترولیت بر روی ماده ی فعال سطحی کاتیونی هگزا دسیل تری متیل آمونیوم برمید (CTAB) و ماده ی فعال سطحی آنیونی سدیم دو دسیل سولفات (SDS) مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور غلظت بحرانی تشکیل مایسل (CMC) در این مواد فعال سطحی درحضور غلظت های متفاوت نمک های سدیم کلرید و کلسیم کلرید در فصل مشترک هوا-آب به روش اندازه گیری کشش سطحی محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که به طور کلی CMC این مواد فعال سطحی با افزودن نمک ها کاهش می یابد که نشان دهنده ی تعامل الکترواستاتیک بین مواد فعال سطحی و الکترولیت می باشد. این روند کاهشی تا غلظت بحرانی ادامه دارد اما پس از آن کشش سطحی به طور کلی ثابت خواهد ماند. پارامتر های ترمودینامیکی مانند مازاد سطح (Γ)، حداقل مساحت اشتغال شده ((A(min) و فشار سطحی (II) نیز به کمک روش اندازه گیری کشش سطحی، در این پژوهش تعیین شده است. این پارامتر ها می تواند در درک بهتر تعاملات بین الکترولیت و سورفکتانت کاتیونی و آنیونی مورد نظر مفید باشد.

کلیدواژه ها

مواد فعال سطحی، الکترولیت، غلظت بحرانی مایسل، مازاد سطح، فشار فیلمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.