ارزیابی پارامترهای کیفیت منابع آب سطحی درحوضه مارون-جراحی با استفاده از شاخص های کیفی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی و سومین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران
  • کد COI اختصاصی: IDNC05_086
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 552
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان بوالحسنی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب،دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

حیدر زارعی

استادیار گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

محمد موحدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

حفاظت و استفاده بهینه از منابع آب از اصول توسعه پایدار هر کشور می باشد به طوری که در شرایط اقلیم خشک و نیمه خشک کشور و کمبود منابع آب شیرین، حساسیت نسبت به کیفیت آب رودخانه ها و عوامل موثر بر آنها، ضروری است. آب های سطحی جاری یا رودخانه ها از مهم ترین منابع آب هستند که نقش مهمی در تامین آب مورد نیاز فعالیت های مختلف مانند کشاورزی، صنعت، شرب و تولید برق دارند.به همین دلیل در این مقاله سعی شده است که کیفیت آب منابع سطحی در حوضه آبریز مارون-جراحی را از لحاظ پارامترهای کیفی براساس مصارف کشاورزی و شرب و تعیین نوع و ترکیب شیمیایی آب مورد بررسی قرار گیرد. به همین منظور اطلاعات 8ایستگاه هیدرومتری پایش کیفیت آب بر روی رودخانه های مارون، الله و جراحی در سال آبی 93 تا 94 مورد مطالعه قرار گرفت و جهت بررسی کیفیت آب برای مصارف کشاورزی، شرب و تعیین رخساره هیدروشیمیایی آب از دیاگرام های ویلکاکس، شولر و پایپر استفاده گردید. نتایج بررسی ها نشان داد که کیفیت آب های سطحی در حوضه، کاهش کیفیت آب را به صورت افزایش در پارامترهای EC،TDS ، TH، آنیون ها و کاتیون ها در دوره مطالعاتی نشان می دهد به صورتی که کیفیت آب سه رودخانه مارون، الله و جراحی در حوضه از لحاظ کشاورزی به ترتیب در کلاسهای شور و قابل استفاده، شور و نامناسب و خیلی شور قراردارند و از لحاظ شرب در محدوده های قابل قبول، متوسط و نامناسب نزدیک به نامطبوع می باشند. همچنین با بررسی آمار موجود منطقه در سال آبی 93-94 کاهش دبی و خشکسالی می تواند باعث تشدید کاهش کیفیت آب رودخانه شده باشد.

کلیدواژه ها

کیفیت آب، کشاورزی، شرب، حوضه مارون- جراحی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.