راهبردها و مولفه های مدیریت کظم غیظ وکنترل خشم در تعاملات اجتماعی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و فناوری های نوین ایران
  • کد COI اختصاصی: PFCONF04_200
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی خلیلی ثمرین

دانش آموخته کارشناس ارشد تفسیر قرآن مجید، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

مرضیه وحیدی

دانش آموخته کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق، دانشگاه پیام نور

علی شیرزاده شربیانی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن و تفسیر- دانشکده علوم و فنون قرآن تهران

چکیده

خشم؛ پرشورترین هیجان، خطرناک ترین آنها و هیجان، از بزرگ ترین نعمت های الهی هستند که در انسان به ودیعت نهاده شده اند و سلامت روانی و عقلانی انسان ها را که، وسیله ای برای تعاملات اجتماعی و چگونگی برخوردهای اجتماعی در رفتار خود و دیگران است را، تحت تاثیر قرار می دهد.ازآنجاکه این رفتار دارای آثار و پیامدهای گسترده و مهمی در زندگی و سرنوشت انسان هاست و در ارتباط کامل با سعادت اخروی و جنبه های مربوط به کمال انسانی قرار دارد، مدیریت خشم و نحوه کنترل آن با بهترین و کارآمدترین راه کارهای مقابله با خشم ، قرن ها پیش توسط دین مبین اسلام در تمام ابعاد وجودی انسان مطرح شده است.ازاین رو، با بررسی دیدگاه روان شناسی اسلام در مورد مفهوم خشم و روش های مقابله با آن، به این سوالات پاسخ دهیم که خشم و مولفه های آن کدام است راهبرد های مقابله با خشم، کنترل و مدیریت آن چگونه است این مقاله با رویکرد تحلیلی توصیفی و با هدف بررسی کظم غیظ، خشم و غضب در تعاملات اجتماعی به مولفه ها و راهبرد های مقابله با خشم و مقایسه کظم غیظ با روش های مواجه ه و کنترل خشم در اسلام و روان شناسی می پردازد و با تامل در منابع روان شناختی و آموزه های قرآنی روایی، به این نتیجه رسید، اسلام، برای کنترل صحیح خشم، صفت کظم غیظ را به کار برده و افراد را به فرو خوردن و مدیریت آن دعوت نموده است. و درصدد انکار و سرکوب آن برنمی آید. بلکه درصدد تربیت و به اعتدال رساندن این قوه در انسان است. و در تعاملات اجتماعی ،افرادی که کاظم غیظ هستند، از سرکوب هیجان خشم استفاده نمی کنند، بلکه از طریق هوش هیجانی بالا به تنظیم و کنترل هشیارانه خشم خود می پردازند. کظم غیظ بهترین حالت کنترل هیجان است که سلامت جسمانی و روانی فرد را تضمین کرده و از بسیاری عواقب خطرناک خشم جلوگیری می کند.

کلیدواژه ها

مدیریت و کنترل ، کظم غیظ ، غضب ، خشم ، تعاملات اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.