بررسی اثر طول و عمق کارگذاری دیوار موازی بر آبشستگی تکیه گاه پل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مدیریت منابع طبیعی در کشورهای در حال توسعه
  • کد COI اختصاصی: NRCCONF01_332
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 473
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حدیثه ترکمن

دانشجوی کارشناسی ارشد سازههای آبی، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

یوسف رمضانی

استادیار، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

حسین خزمیه نژاد

دانشیار، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

مهدی امیرآبادیزاده

استادیار، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

چکیده

بسیاری از تحقیقات در خصوص پل های ساخته شده در محیط های آبی حاکی از آن است که یکی از مهمترین مشکلات درخصوص پایداری پلها، پدیده آبشستگی موضعی در اطراف این سازه ها است. در زمینه آبشستگی، تحقیقات بیشتر در خصوصپایه های پل بوده در حالیکه مطالعات آماری در زمینه شکست پل ها بیانگر آن است که بیشترین تخریب و صرف هزینه مربوطبه شکست تکیه گاه پل ها بوده است. در نتیجه ارایه راهکار مژثر به منظور کاهش تاثیرات مخرب این پدیده ضروری است. دیوارموازی یکی از سازه هایی است که این هدف را محقق می گرداند. این تحقیق با هدف بررسی اثر طول و عمق کارگذاری دیوارموازی بر آبشستگی تکیه گاه پل انجام شده است. آزمایش ها در شرایط آب زلال و عمق آب ثابت 16 سانتیمتر انجام شد. تکیه-گاهی به طول ثابت 8 سانتیمتر و عرض 10 سانتیمتر مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق دیوارهای موازی با طول هاییبه اندازه 0/5، 0/75، 1، 1/25 و 1/5 برابر طول تکیه گاه و نسبت استغراق 25 درصد و عمق های کارگذاری نسبی 0، 0/2، 0/4،0/6، 0/8 و 1 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد، استفاده از دیوار موازی با تغییر الگوی جریان پیرامون تکیه گاه، حداکثرعمق آبشستگی را از دماغه بالادست تکیه گاه دور نموده و با عمق کمتری به پای دیوار موازی منتقل می کند. در دیوار موازی باطول هایی به اندازه 25 / 1 و 5 / 1 برابر طول تکیه گاه، برای عمق های کارگذاری نسبی 6 / 0 ، 8 / 0 و 1 ، مقادیر تقریبا یکسانی برایعمق های بی بعد آبشستگی دماغه بالادست تکیه گاه مشاهده شد. با کاهش عمق نسبی کارگذاری دیوار موازی از 1 به 6 / 0 نتایجیکسانی برای عمق های بی بعد آبشستگی دماغه بالادست تکیه گاه مشاهده شد. عمق بی بعد آبشستگی پای دیوار نیز کاهشیافت. در نتیجه میتوان از عمق کارگذاری نسبی 6 / 0 استفاده کرد. این امر باعث کاهش ابعاد دیوار موازی می گردد که دارایصرفه اقتصادی است.

کلیدواژه ها

آبشستگی، تکیه گاه پل، آب زلال، دیوار موازی، الگوی جریان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.