نرم افزارهای ارزیابی مدل های مطلوبیت زیستگاه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مدیریت منابع طبیعی در کشورهای در حال توسعه
  • کد COI اختصاصی: NRCCONF01_290
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 690
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید سودایی زاده

دانشیارگروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع و کویرشناسی، دانشگاه یزد

عبدالمنان روحانی

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

عباس نقیب زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

چکیده

تعیین مطلوبیت زیستگاه گونه های حیات وحش به عنوان یکی از اهداف مدیریت و حفاظت حیات وحش محسوب می گردد.زیستگاه مطلوب تاثیر بسزایی بر بقا و تولید مثل گونه دارد و در امر مدیریت و حفاظت حیات وحش می بایست مورد توجهبیشتری قرار گیرد. یکی از رویکردهایی که به منظور مدلسازی مطلوبیت زیستگاه گونه های حیات وحش مورد استفاده قرار میگیرد، رویکرد تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی است. این روش برخلاف بسیاری از رویکرد های مدل سازی مطلوبیت زیستگاه،تنها به داده های حضور گونه نیاز دارد، و از این جهت در زمانی که به دست آوردن داده های عدم حضور قابل اطمینان دشوارباشد، کارایی بسیاری می یابد. هدف از این مقاله معرفی دو روش تجزیه و تحلیل آشیان بوم شناختی (ENFA) و مدل حداکثرآنتروپی (Maxent) برای تعیین زیستگاه مطلوب گونه های حیات وحش برای برنامه های حفاظتی و مدیریتی انجام میشود. دراین مطالعه متغیرهای مستقل و وابسته مهم برای تعیین زیستگاه مطلوب و نقش آنها در پراکنش گونه بیان می شوند. نتایجنشان داده است که این نرم افزار ها درتعیین زیستگاه مطلوب برای گونه های حیات وحش به خوبی عمل کرده و در برنامه هایحفاظتی و اکولوژی بسیار کارآمد می باشند، که می توان با استفاده از این نرم افزارها مناطق مهم برای گونه ها را هم در مناطقتحت حفاظت و هم در مناطق آزاد تعیین کرد.

کلیدواژه ها

تجزیه و تحلیل آشیان بوم شناختی، حداکثر آنتروپی، مدل سازی زیستگاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.