نقش الگوهای ارتباطی خانواده در گسترش و تعمیق فرهنگ عفاف و حجاب

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش نگرش علمی و کاربردی به عفاف و حجاب
  • کد COI اختصاصی: EFAF01_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 434
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف رنجبرسودجانی

عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد

رضا عقیلی

دکتری مدیریت آموزشی، مدرس دانشگاه فرهنگیان، استان چهارمحال و بختیاری

زهره ملک محمدی گله

کارشناسی علوم تربیتی، اداره کل آموزش و پرورش استان چهارمحال و بختیاری

چکیده

زمینه: نهادینه سازی فرهنگ حجاب و عفاف به عنوان یکی از ضرورت های باورهای دینی مستلزم برنامه ریزی صحیح در سهحوزه فرد، خانواده و جامعه است. هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش الگوهای ارتباطی خانواده (گفت و شنود وهمنوایی) در گسترش و تعمیق فرهنگ عفاف و حجاب انجام شد. روش: این مطالعه مقطعی (توصیفی - تحلیلی) به روشهمبستگی می باشد که در سال 1395 در شهر شهرکرد انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطهدوم شهر شهرکرد به تعداد 1678 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 268 نفر وارد مطالعه شدند. به منظورگردآوری اطلاعات از پرسشنامه تجدیدنظرشده الگوی رفتاری خانواده و پرسشنامه نگرش به عفاف و حجاب استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار spss نسخه 21 انجام شد. یافته ها: یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که بین ابعاد الگوی ارتباطی خانواده و عفاف و حجاب در حوزه های اجتماعی، فردی و شرعی همبستگی معنی داری وجود دارد (p< 0/001) و 0/12 از واریانس پیامد اجتماعی، 0/27 از پیامد شرعی و 0/11پیامد فردی، توسط الگوهای ارتباطی خانواده تبیین می شوند. علاوه براین، می توان گفت بعد گفت و شنود الگوی ارتباطیخانواده با ابعاد عفاف و حجاب رابطه مثبت و معنی دار و بعد همنوایی الگوی ارتباطی خانواده با ابعاد عفاف و حجاب رابطهمنفی و معنی دار دارد. نتایج: با توجه به یافته های حاصل از پژوهش درمجموع می توان گفت، تحقیق حاضر شواهدی مطلوببرای چگونگی تاثیرپذیری، نهادین هسازی و تعمیق فرهنگ عفاف و حجاب از الگوهای ارتباطات خانوادگی فراهم می آورد.

کلیدواژه ها

الگوهای ارتباطی خانواده، عفاف و حجاب، دین، نوجوانان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.