بررسی فقهی اجتماعی تاثیر فردگرایی بر گفتمان عدم مداخله پلیس در الزام به حجاب

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش نگرش علمی و کاربردی به عفاف و حجاب
  • کد COI اختصاصی: EFAF01_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 442
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرسول آهنگران

دانشیار دانشگاه تهران- پردیس فارابی

اباذر افشار

دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد

سیدعلی ایازی

دانشجوی دکتری مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

یکی از ویژگی مهم جامع ه مدرن در عصر جدید، تشدید فردگرایی است که فضای فرهنگی جامعه ایران را تحت تاثیر قرارداده است. م یتوان انتظار داشت که تصور برخی افراد جامعه ایران نسبت به رعایت پوشش اسلامی از تعهد اجتماعی داشتن به سمت فردی و شخصی انگاشتن آن میل پیدا کرده است؛ و درنتیجه دخالت دولت و پلیس را در الزام به رعایت آن غیرمجاز تلقی می کنند. هدف مقاله حاضر، واکاوی میزان تاثیر فردگرایی بر انگاره عدم مداخله پلیس در الزام به حجاب واجرای امر به معروف و نهی از منکر است و سپس بر مبنای این یافته ها ، الزامات حقوقی ناشی از آن مورد بررسی قرارمی گیرد. این پژوهش، به روش پیمایشی با توجه به دریافت دانشجویان دانشگاه تهران پردیس فارابی در سال تحصیلی1396-1395 بوده است که از بین آنان 370 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده های پژوهش که با استفاده از نرم افزار spss و آزمون آماری همبستگی صورت می پذیرد، نشان دهنده همبستگی زیاد میان متغیر مستقل و وابسته است. بدین صورت که شاخص های موثر فردگرایی (مصالح فردی، خودمحوری، لذت گرایی فعلی،آزادی در تدبیر بدن) بر انگاره عد ممداخله پلیس در الزام به حجاب به میزان قابل توجهی اثرگذار است و به تبع آن تاثیر مستقیمبر اجرایی شدن قانون امربه معروف و نهی از منکر دارد؛ پیشنهاد می شود جهت نهادینه سازی فرهنگ عفاف و حجاب بهزیرساخت های ذهنی و فرهنگی اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر در جامعه فردگرا توجه وافر شود و با تقویتفرهنگ قانون گرایی در جامعه و پرورش انسان های منضبط و قانون گرا به مقوله حجاب به عنوان قانون اجتماعی لازم الرعایهتاکید شود.

کلیدواژه ها

فردگرایی، دولت، پلیس، الزام به حجاب، اجرای قانون امربه معروف و نهی از منکر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.